Feestdagen dankzij Jezus

Start | Feestdagen dankzij Jezus

De agenda staat vol met christelijke feestdagen: Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. In Nederland zijn dit officiële vrije dagen. Nederland heeft een rijke christelijke historie. De kerk heeft lang een grote rol gespeeld in het dagelijks leven van veel mensen. Deze feestdagen gaven mensen de tijd om stil te staan bij het leven van Jezus. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd of herdacht? Klik hieronder op een feestdag en ontdek meer. 

Kerststal met Jozef en Maria en baby Jezus

Kerst: de geboorte van Jezus

Waar gaat kerst over? De geboorte van Jezus wordt elk jaar gevierd. Maar waarom eigenlijk? Hoe gaat het kerstverhaal eigenlijk?

Wat wordt er gevierd met Sint Maarten?

Elk jaar op 11 november wordt Sint Maarten gevierd. Waarom en wie is Sint Maarten? Wat hebben Jezus en Sint Maarten met elkaar te maken?

Bloementuin

Wat wordt er gevierd met Pasen?

Pasen is een van de grootste christelijke feesten. Op Pasen wordt gevierd dat Jezus niet dood bleef maar dat Hij opstond uit de dood. Het begin van iets nieuws.

epiphany

Wat is Epifanie of Drie Koningen?

Drie Koningen is altijd 12 dagen na Kerst en wordt gevierd op 6 Januari. Het betekent ook het einde van het Kerstseizoen.

Waar komen de christelijke feestdagen vandaan?

Een kort uitleg van alle christelijke feestdagen en de connectie met Jezus

Wat gebeurde op Hemelvaart?

Bij Hemelvaart denken christenen terug aan hoe Jezus Zijn aardse bestaan achter zich liet en terugkeerde naar de hemel, de bovennatuurlijke wereld van God. In de Bijbel vindt dat plaats 40 dagen nadat Hij is opgestaan uit de dood (Pasen).

Verloochening van Petrus

Wat hebben Goede Vrijdag en Pasen met elkaar te maken?

Pasen anno 2020 Een leeg plein bij de Sint Pieter in Rome is bijzonder symbolisch voor hoe in 2020 wereldwijd het Paasfeest wordt gevierd. Het voelt vreemd om Pasen op…

Esther

Wist je dat Poerim, het Lotenfeest, zijn oorsprong vindt in het verhaal van Esther? Bekijk het verhaal van het Joodse meisje dat koningin werd om haar volk te redden.

Hemelvaart

Wat is Hemelvaart?

Op deze dag staat de wereldwijde christelijke kerk stil bij de Hemelvaart van Jezus. Veertig dagen na zijn opstanding, gaat hij naar de hemel. Tussen zijn opstanding en Hemelvaart ontmoet hij volgens de Bijbel, zijn vrienden en volgelingen.