Feestdagen dankzij Jezus

Start | Feestdagen dankzij Jezus

In onze kalender staan heel wat vrije dagen. Deze feestdagen hebben we, misschien zonder te weten, te danken aan Jezus. Kerstfeest is misschien wel de bekendste. In sommige landen is het Drie-Koningen feest een belangrijke vrije dag. Carnaval wordt in het van oorsprong katholieke zuiden gevierd. Het is niet voor niets precies voordat de vastentijd begint. Het is een opmaat naar, Palmzondag, Goede Vrijdag en Pasen. Hemelvaart is een extra vrije dag in de lente en daarna krijg je ook altijd nog Pinksteren, waarom valt dat eigenlijk altijd op een zondag?

Wat gebeurde op hemelvaart?

Bij Hemelvaart denken christenen terug aan hoe Jezus Zijn aardse bestaan achter zich liet en terugkeerde naar de hemel, de bovennatuurlijke wereld van God. In de Bijbel vindt dat plaats 40 dagen nadat Hij is opgestaan uit de dood (Pasen).

Pasen

Vroeg in de ochtend is Maria Magdalena onderweg naar het graf van Jezus. Ze was goed bevriend met deze man. Ze hadden hem een paar dagen eerder veroordeeld en ter…

Verloochening van Petrus

Wat hebben Goede Vrijdag en Pasen met elkaar te maken?

Pasen anno 2020 Een leeg plein bij de Sint Pieter in Rome is bijzonder symbolisch voor hoe in 2020 wereldwijd het Paasfeest wordt gevierd. Het voelt vreemd om Pasen op…

Esther

Wist je dat Poerim, het Lotenfeest, zijn oorsprong vindt in het verhaal van Esther? Bekijk het verhaal van het Joodse meisje dat koningin werd om haar volk te redden.

epiphany

Wat is Epifanie of Drie Koningen

Drie Koningen is altijd 12 dagen na Kerst en wordt gevierd op 6 Januari. Het betekent ook het einde van het Kerstseizoen.

The Float of the King Carnival parading in Patras Greece

Wat is carnaval?

Het Katholieke feest Carnaval begint op een zondag en eindigt op Aswoensdag: het begin van de Vastentijd die zal duren tot Pasen.

Bloementuin

Pasen

Pasen is een van de grootste christelijke feesten. Op Pasen wordt gevierd dat Jezus niet dood bleef maar dat Hij opstond uit de dood. Het begin van iets nieuws.

Doornenkroon van Jezus

Wat is Goede Vrijdag?

Op Goede Vrijdag herdenken christenen over de hele wereld, de dag dat Jezus ter dood werd veroordeeld en werd gekruisigd op Golgotha.

Het Kruis van Christus

Wat is de vastentijd?

De Vastentijd staat voor de 40 dagen tussen Carnaval en Pasen. Deze 40-dagen tijd is bedoeld voor bezinning en om uit te zien naar de dood en opstanding van Jezus.

Schilderij Wjatscheslaw Grigorjewitsch Schwarz

Wat is Palmzondag?

De zondag voor Goede Vrijdag en Pasen is Palmzondag. Op deze dag gedenkt de kerk hoe Jezus triomferend Jeruzalem binnen wordt gehaald, al rijdend op een ezel.