Christelijke muziek

Jezus is een inspiratie voor vele artiesten binnen de populaire muziek, voor zowel christelijke als niet-christelijke muziek. De meeste artiesten die nummers over Jezus of over God schrijven, geloven ook in hen en willen met hun muziek God en Jezus bekend maken aan mensen die naar hun muziek luisteren. Of ze willen God en Jezus eren met hun muziek. Maar er zijn ook mensen die zeggen niet in God te geloven, of wel geloven dat er iets is, maar niet goed weten wat. Ook deze mensen halen soms hun inspiratie uit God of Jezus voor hun nummers, ook al noem je het dan geen christelijke muziek. In dit artikel zetten we een paar bekende liedjes over God op een rijtje waarvan de artiesten hun inspiratie haalden uit God en/of Jezus.

You Say – Lauren Daigle

You say van Lauren Daigle gaat heel heel duidelijk over God. Toch spreekt het ook veel niet-christenen aan doordat het voor een groot deel geïnterpreteerd kan worden alsof het gaat over een liefdesrelatie tussen mensen.

Holy – Justin Bieber

Holy van Justin Bieber is eigenlijk het tegenovergestelde van het vorige nummer; als je naar de muziek video kijkt, lijkt het in eerste opzicht vooral over een liefdesrelatie tussen mensen te gaan. Maar als je naar de lyrics kijkt, is het nummer ook zeker te interpreteren als christelijke muziek. Er staat aan het begin al een referentie naar de doop wanneer hij zingt: “But I might go down to the river”. Ook zingt Justin over ‘the Father’, wat refereert naar God.

Shackles – Mary & Mary

Shackles van Mary & Mary, uitgekomen in februari 2000, werd super populair. Op de radio schoot het meteen de top 10 in. Het nummer is volledig geïnspireerd door God, en er is geen twijfel over mogelijk dat het christelijk bedoeld is. Het werd niet door iedereen goed ontvangen, vele vonden het ‘te eigentijds’ voor een Gospel song. Mary & Mary reageerde hierop met “Het is absoluut eigentijds. Het is muziek waar iedereen in elke muziekstijl zich mee kan identificeren. Het is universeel, maar de teksten zijn onmiskenbaar Gospel.”

O Happy Day – The Edwin Hawkins Singers

Hoge verwachtingen hadden The Edwin Hawkins Singers niet toen ze het nummer Oh Happy Day uitbrachten. Maar dit bekende liedje over Jezus liep storm! Ze verkochten meer dan een miljoen platen binnen twee maanden tijd. Dat dit christelijke muziek is, valt overigens ook niet te ontkennen.

Hallelujah – Leonard Cohen

Dit enorm bekende nummer lijkt in eerste instantie behoorlijk christelijk. Dit komt met name door het terugkerende refrein waarin het woord ‘hallelujah’ herhaald wordt. Toch lijkt het, als je de tijd neemt om de tekst goed te lezen, meer op een liefdesnummer dan op een nummer waarin het om God draait. In het derde couplet laat de zwanger zelfs doorschemeren niet zeker te zijn of er wel een God is wanneer hij zingt “Maybe there’s a God above”.

Where is the love – Black eyed Peas

Dit nummer lijkt, in tegenstelling tot Hallelujah, in eerste instantie juist niet per sé christelijk. Toch zijn er twee terugkerende zinnen waarin de zangers God aanspreken. In het refrein zingen ze namelijk “Father, Father, Father, help us. Send some guidance from above” Een vraag om hulp gericht op God. De zin daarvoor is overigens op Mattheüs 5:39 gebaseerd; “Maar Ik zeg u: verzet u niet tegen wie u kwaad doet. Als iemand u een klap op de ene wang geeft, keer hem dan ook uw andere wang toe.” In het nummer refereren ze hiernaar door te zingen “Or would you turn the other cheek?”

You Raise me up – Secret Garden

Het bekende nummer You Raise Me Up, waarvan de tekst werd geschreven door Brendan Graham, is een nummer waarvan veel mensen denken dat het christelijk is. Maar ondanks dat het zeker te interpreteren valt als een nummer dat op God gericht is, was het niet de intentie van Brendan Graham. Hij wil juist dat de ‘You’ in het nummer open blijft voor interpretatie. Toch is en blijft het voor veel mensen een emotioneel nummer dat ze met hun hele hart naar God toe zingen.

Purpose – Justin Bieber

Het laatste lied uit dit artikel is ook een nummer van Justin Bieber, Purpose. Dit nummer is wederom op meerdere manieren te interpreteren, waaronder op een christelijke manier. Het nummer lijkt gezongen richting God. Dat hoor je vooral in de volgende zinnen;

“And you bless me with the best gift
That I’ve ever known
You give me purpose”

Welk van deze nummers vind jij het leukst, mooist of raakt jou het meest? Wil je graag door praten hierover? Neem dan hier contact met ons op.