Jezus in kunst en cultuur

Op vele plekken in onze kunst en cultuur kom je hem tegen; Jezus. Jezus’ impact op onze kunst en cultuur was en is nog steeds enorm. Soms op een manier die niet te missen is, denk aan grote kathedralen die vroeger werden gebouwd. Maar ook op kleinere manieren zoals de kettinkjes met een kruisje die bij veel juweliers verkocht worden. In veel muzieknummers, zoals You Say door Lauren Daigle, wordt naar Jezus gerefereerd. Ook in de kunst is Jezus terug te vinden. Zowel in hedendaagse als klassieke kunst. Ook zijn er op bijvoorbeeld YouTube veel videos over Jezus te vinden. En er zijn veel grote films over Jezus gemaakt. Verderop in het artikel worden er een paar genoemd, met linkjes om ze te bekijken. Ook zijn er veel films die niet per se over hem gaan, maar wel door hem geïnspireerd zijn, ook hierover lees je verderop in dit artikel.

Moderne kunst over Jezus

Waar klassieke kunst vaak heel letterlijk Jezus weergeeft, doet moderne kunst dat vaak minder. Er zijn in de moderne kunst nog steeds kunstwerken waar Jezus op te zien is als mens. Maar bovenal vind je in de moderne kunst kunstwerken die indirect Jezus laten zien. Eén van de manieren waarop dat veel gedaan wordt, is door middel van de uitspraken die Jezus deed. Deze uitspraken zijn vaak een inspiratie die mensen graag een plekje geven in hun huis. Zo worden ze erdoor bemoedigd en geïnspireerd. Verder zie je tegenwoordig ook vaak dat men klassieke kunst in een nieuw jasje giet. Hieronder zie je twee voorbeelden van moderne kunst over Jezus.

Jezus in kunst en cultuur
Moderne kunst over Jezus

Klassieke kunst over Jezus

Er zijn eindeloos veel klassieke kunstwerken die door Jezus zijn geïnspireerd, zoals Piéta en Het Laatste Avondmaal. Vele geven heel direct en duidelijk de mens Jezus weer. Deze kunstwerken komen vooral uit de katholieke en orthodoxe stromingen. Het was vroeger veel gebruikelijker dan tegenwoordig om in Jezus te geloven. Dat een kunstenaar zijn kunst liet inspireren door Jezus, was ook erg aannemelijk. Zoals je op onderstaande kunstwerken kunt zien, beeldden de kunstenaars Jezus vaak af zoals de mensen die ze om zich heen zagen. In de westerse cultuur was dat dus een westers uitziende Jezus. Hier komt dan ook de verwarring vandaan dat Jezus een witte man met blond haar zou zijn, terwijl hij eigenlijk een midden-oosters uiterlijk had.

De kunstwerken zijn op verschillende manieren gemaakt. Er zijn vele schilderijen op katoenen canvassen gemaakt zoals deze twee:

Jezus in kunst en cultuur
Het bezoek Mariotto Albertinelli
Kruisiging Martino di Bartolomeo
Klassieke kunst over Jezus

Ook zijn er veel klassieke beelden gemaakt van Jezus. Vele daarvan staan in grote, katholieke kerken. Sommige beelden staan bij mensen thuis en anderen weer in kleine kapellen. Maar een hele bekende vind je in Rio de Janeiro, namelijk het enorme beeld van Jezus.

Jezus in kunst en cultuur
Pieta Michelangelo Buonarroti
Christ the Redeemer Paul Landowski Heitor da Silva Albert Caquot Gheorghe Leonida

In grote kerken zie je ook vaak grote klassieke kunstwerken van Jezus in de vorm van een muurschildering. Ook zie je regelmatig grote glas in lood ramen voorbij komen waar Jezus op wordt afgebeeld.

Picture taken by Wendy from Humboldt, SK, Canada windyangels.blogspot.com/ - Berthold Imhoff remembered 2, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4198233
Jezus in kunst en cultuur

Invloed van Jezus op Films

Er zijn vele films geïnspireerd door Jezus. Sommige gaan direct over hem zoals The Life of Jesus en The Gospel of Matthew, The Gospel of Mark, The Gospel of Luke en The Gospel of John. Ook zijn er veel films die vertellen over hoe mensen leven met Jezus of hem tegenkomen in hun leven. De meeste hiervan vind je op New Faith Network. Van de films op dit christelijke platform is de film serie God’s not dead zeker een aanrader. Maar je hoeft geen abonnement op een nieuw platform te nemen om films te kijken die geïnspireerd zijn door Jezus. 

Ook op Netflix staan namelijk ook mooie films over Jezus. Zoek maar eens op God Calling; een film over een vrouw die door een heftige gebeurtenis heen gaat en ontzettend boos is op God. Of bekijk de waargebeurde oorlogsfilm Hacksaw Ridge. In deze film volg je een jonge man die het gebod ‘gij zult niet doden’ heel serieus neemt, iets wat hem niet in dank wordt afgenomen als hij het leger in gaat. Meer zin in een musical? Probeer dan eens A week away.

Een andere aanrader is de serie The Chosen. In deze serie volg je Jezus, maar op een andere manier dan we van films gewend zijn. Andere films laten hem vaak zien als een heel goddelijk persoon. Ondanks dat hij dat was, was Jezus ook volledig mens, iets wat deze serie heel goed weergeeft. Je kunt The Chosen hier gratis kijken. Lees je liever? We hebben ook een leesplan over The Chosen.

Waar zie jij Jezus terug in kunst en cultuur?