Wat is Hemelvaart?

Hemelvaart wordt ook wel Heilige Donderdag genomen. Dit is, voor zover wij weten, het eerste christelijke feest die werd gevierd en gaat terug tot 68 BC.

Op deze dag staat de wereldwijde christelijke kerk stil bij de Hemelvaart van Jezus. Veertig dagen na zijn opstanding, gaat hij naar de hemel. Tussen zijn opstanding en Hemelvaart ontmoet hij volgens de Bijbel, zijn vrienden en volgelingen. Terwijl hij zijn volgelingen zegent, wordt Jezus opgenomen in de hemel en neemt daar plaats aan de rechterhand van God.

DE 40STE DAG

Hemelvaart wordt traditiegetrouw gevierd op een donderdag, de 40ste dag na Pasen. De verhalen vindt je in Markus 16, Lukas 24 en Handelingen 1. Een aantal denominaties hebben hun viering echter verplaatst naar zondag. Sommige christenen vieren deze dag door naar een kerkdienst te gaan, te bidden en te zingen.

Op de 40e dag nadat Jezus verrees, neemt hij zijn volgelingen mee de Olijfberg op. Daar zagen zij hoe hij opsteeg naar de hemel. Deze dag symboliseert het einde van het seizoen rondom Pasen en valt voor Pinksteren.

Begrijp goed dat alhoewel Jezus in de hemel is, hij nog steeds in ons leven betrokken is. De Bijbel legt uit dat hij voor ons bidt, onze advocaat in de hemel is en dat hij ons begrijpt. Omdat hij zelf ook mens geweest is.

C.S. Lewis over Hemelvaart

C.S. Lewis, schrijver (Narnia, Onversneden Christendom) is een bekende christelijke denker. Naast het schrijven van kinderverhalen en science fiction heeft hij ook boeken geschreven over christelijke leer. Over Hemelvaart schreef hij:

“De verslagen stellen voor dat Christus na de dood overgaat (zoals nog nooit iemand was gepasseerd), noch in een puur, dat wil zeggen negatieve, ‘spirituele’ bestaanswijze, noch in een ‘natuurlijk’ leven zoals we nu weten, maar in een leven die zijn eigen nieuwe natuur heeft en Hem voorstelt als zes weken later terugtrekkend in een andere manier van bestaan.

Er staat – Hij zegt – dat Hij ‘een plaats voor ons gaat bereiden’. Dit betekent vermoedelijk dat Hij op het punt staat die hele nieuwe natuur te scheppen die de omgeving of voorwaarden zal scheppen voor Zijn verheerlijkte mensheid en, in Hem, voor de onze. Het beeld is niet wat we verwacht hadden, maar of het daardoor minder of waarschijnlijker en filosofischer is, is een andere vraag. Het is niet het beeld van een ontsnapping uit welke natuur dan ook naar een ongeconditioneerd en volkomen transcendent leven. Het is het beeld van een nieuwe menselijke natuur en een nieuwe natuur in het algemeen die tot stand komt. We moeten inderdaad geloven dat het opgestane lichaam heel anders is dan het sterfelijke lichaam: maar het bestaan, in de nieuwe staat, van alles dat op enigerlei wijze als ‘lichaam’ zou kunnen worden beschreven, omvat een soort ruimtelijke relaties en op de lange duur een heel nieuw universum. Dat is het beeld – niet van het ongedaan maken, maar van het opnieuw maken. Het oude veld van ruimte, tijd, materie en het gevoel is om te worden gewied, gegraven en gezaaid voor een nieuw gewas. We kunnen dat oude veld beu zijn: God is dat niet.” (Uit Miracles, p.149)

Wanneer is het hemelvaart?

Westerse kalender
(protestant, katholiek)

Hemelvaart 2020: 21 mei
Hemelvaart 2021: 13 mei
Hemelvaart 2022: 26 mei

Oosters orthodoxe kalender

Hemelvaart 2020: 28 mei
Hemelvaart 2021: 10 juni
Hemelvaart 2022: 2 juni

Verdiepende leesplannen over Hemelvaart

Hemelvaart lockdown

Hemelvaart komt eraan. Een bijzonder feest in deze bijzondere tijd. Hoe moet je nu feest vieren in een lockdown? Hoe kunnen we verwachtingsvol zijn als zoveel onzeker is? In dit vijfdaagse leesplan word je uitgedaagd dit hemelse feest te vieren.

Klik direct door Hemelvaart YouVersion leesplan

Via Sandy Tales vertellen we de oude bijbelverhalen door middel van zandkunst. Al deze verhalen openen vensters voor de realiteit van God. In dit leesplan ontdek je meer over de rijkdom en achtergrond van Hemelvaart.

Klik direct door YouVersion-Lifestyle4 Cropped

Vivamus tempor massa quis venenatis pulvinar. Quisque tincidunt diam quis ante ornare, id finibus nisl tempor. Nulla faucibus tincidunt augue ac feugiat. Suspendisse est.

Klik direct door

Wil je meer ontdekken?