Tips om te ontstressen | Wat zegt Jezus over rust?

De zelfhulpboeken passen bijna niet meer op de plank. De collectie podcasts is eindeloos. Magazines staan er vol van. En coaches te over die je willen helpen. Waarmee? De zoektocht naar rust. Een populair thema in deze drukke tijd. Wie is nou de ultieme rust coach? Het antwoord verbaast je wellicht: Jezus! Wat, Jezus? Wat zegt Jezus over rust en wat heb jij daar dan weer aan? Nou – best veel eigenlijk. 

Jezus over rust

Jezus leeft vol gas. Hij heeft altijd mensen om zich heen. Vaak mensen met torenhoge verwachtingen. Altijd gaat hij tegen de stroom in. Dat moet vermoeiend geweest zijn. Toch houdt Jezus het vol. Wat zegt Jezus over rust? Wat is zijn ‘geheim’? 

Druk op de pauzeknop

Wie denkt dat Jezus altijd ‘aan’ stond, heeft het mis. Jezus drukte regelmatig even op de pauzeknop. Als je de verhalen over Jezus in de Bijbel leest, kun je eigenlijk goede tips om te ontstressen ontdekken. 

Tips om te ontstressen:

1. Neem ‘alleen’-tijd

Jezus zondert zich af en toe af. Hij zorgt ervoor dat hij alleen is. Even geen mensen. Geen verwachtingen. Al voordat hij begint met zijn missie, zondert hij zich eerst 40 dagen af in de woestijn. Focus op God. Je leest een aantal keer dat Jezus een eenzame plek zoekt om te bidden en te rusten. 

Voorbeeld:

# Jezus zoekt vroeg in de ochtend een moment stilte op. Lees hier

# De mensen laten Jezus geen moment met rust. Ze willen allemaal zijn woorden horen en wonderen zien. Hij vaart bewust naar een rustige plek om tot rust te komen. Helaas wordt hem die rust niet altijd gegund. Lees hier.

# Vlak voordat hij gevangen wordt genomen, zondert Jezus zich af van de groep. Hij wil bidden. Zijn vrienden vraagt hij om wakker te blijven en op Hem te wachten. Lees hier.

2. Verzamel goede vrienden om je heen

Jezus zorgt voor een goede groep vrienden om hem heen. Hij heeft altijd mensen om zich heen met wie hij kan praten, die hem helpen en beschermen. En die meewerken aan dezelfde missie. 

Voorbeeld:

# Jezus vraagt mensen om met hem mee op reis te gaan. Lees hier.

3. Vraag om hulp

Jezus doet lang niet alles zelf. Als hij hulp nodig heeft, dan vraagt hij dat gewoon. Of het nou gaat om eten, een slaapplaats of vervoer te regelen. Hij besteedt het uit aan zijn vrienden. 

Voorbeeld:

# Jezus vraagt zijn aan zijn vrienden om een ezel te regelen. Lees hier.

# Jezus vraagt aan zijn vrienden om een feestelijke maaltijd te maken en een feestzaal te regelen waar ze samen kunnen eten. Lees hier.

4. Maak van je hart geen moordkuil

Jezus is heel duidelijk in wat hij vindt. Hij spreekt mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid en spreekt zich uit als hij zich ergens over opwindt. In het Engels is er de mooie uitdrukking: ‘He speaks his mind’.

Voorbeeld:

#Veel ouders willen dat hun kinderen Jezus ook ontmoeten. Zijn vrienden vinden het maar niets en sturen de kinderen weg. Maar Jezus zegt heel duidelijk wat hij wil. Laat die kinderen bij mij. Lees hier.

# ‘Wat zijn jullie toch schijnheilig!’ Jezus zegt het soms recht in hun gezicht. Zoals hier als ze erop blijven hameren dat het belangrijk is om je aan de wet te houden. Lees hier.

# Ook hier noemt hij de religieuze leiders schijnheilig. Ze vragen om een magisch teken om zeker te weten dat hij de waarheid spreekt. Jezus trapt er niet. 

5. Laat je niet gek maken door anderen

Mensen en dan vooral religieuze leiders proberen Jezus vaak uit de tent te lokken. Hem moeilijke vragen te stellen of voor het blok te zetten. Maar Jezus gaat er niet in mee. Hij doorziet de intentie van de ander en laat zich niet van de wijs brengen.

Voorbeeld:

# Religieuze leiders stellen Jezus vaak moeilijke vragen zoals over echtscheiding. Ze hopen dat hij zich zal uitspreken tegen de wet en zo door de mand zal vallen als een slechte profeet. Lees hier.

# Met een strikvraag over belasting betalen, hopen de leiders Jezus uit de tent te lokken. Als hij zegt dat belasting betalen niet nodig is, kunnen ze hem voor het gerecht slepen. Maar helaas…Jezus trapt er niet. Lees hier.

Nog een belangrijke tip hierin is: focus je niet op de ander. Jezus is hier duidelijk in: Oordeel niet zo hard over de ander. Boos worden op een ander kost tonnen energie. Je kunt je helemaal laten meeslepen door het onrecht dat een ander doet, zodat jezelf uit het oog verliest. 

6. Zeg niet altijd gelijk JA

Jezus zegt regelmatig: nee. Veel mensen doen een beroep op hem. Of ze bij hen willen langskomen of om wonderen te doen. Jezus kiest bewust of hij ergens wel of niet heen gaat. Hij gaat niet direct op ieder verzoek in. Of pas op een zelfgekozen moment.

Voorbeeld:

# Een vriend van Jezus is ziek. Zijn vrienden blijven vragen wanneer hij zou komen, maar hij rent niet gelijk naar zijn vriend toe. Hij wacht. Te lang. Lazarus sterft. Maar Jezus heeft een ander plan. Hij wil een veel groter wonder doen. Hij haalt Lazarus terug uit te dood. Lees hier.

# Als mensen ontdekken dat Jezus wonderen kan doen, staan ze in de rij. Iedereen die ziek is, wil genezen worden. Maar Jezus geneest niet iedereen die zijn pad kruist. Als hij bijvoorbeeld bij de bron van Bethesda komt. Een bijzondere waterbron waarvan mensen geloofden dat het helende krachten had. Het ligt er vol met zieke mensen. Toch geneest Jezus maar één iemand en niet iedereen. Lees hier.

7. Raak niet verstrikt in het volgen van regels

Voordat je dit verkeerd leest, Jezus is niet iemand die je aanspoort zomaar alle regels te breken. Maar Jezus is wel iemand die zich niet door regels laat beperken. Hij kijkt verder dan de geschreven letter. Hij kijkt naar het welzijn van de mens. Regels om regels…daar doet hij niet aan. Regels moeten zin hebben. 

Voorbeeld:

# De sabbat is voor de joden een heilige rustdag. Niemand mag werken, iedereen rust uit. Dit soms tot het extreme toe. Als Jezus op de sabbat met zijn vrienden door een graanveld wandelt, halen zijn vrienden koren van het graan om te eten. Religieuze leiders spreken hen er gelijk op aan. Dat mag niet! Jezus is scherp en zegt: “De heilige rustdag is gemaakt voor de mensen. Niet andersom: de mensen zijn niet gemaakt voor de heilige rustdag.” Lees hier.

8. Focus je niet op je omstandigheden

Jezus houdt altijd het grote plaatje voor ogen. Hij kijkt verder dan dat ene moment. Dan die ene opmerking of die ene persoon. Hij leeft niet in angst omdat hij vooruit kijkt. Hij ziet een breder perspectief. Licht aan het einde van de tunnel. Altijd.

Voorbeeld:

# Het ultieme voorbeeld is de storm op het meer. Het stormt en de boot waarop hij en vrienden zitten, vergaat bijna. Zijn vrienden schreeuwen het uit. En Jezus? Hij slaapt. Over Jezus en rust gesproken… Dit is wel heel rustig. Maar denk nu niet dat hij zijn vrienden in de steek laat. Nee, hij wil hen juist leren dat een storm voorbij gaat. Dit is slechts een moment. En dat hij juist in de storm heel dichtbij is. Daarom hoeven we niet bang te zijn. Lees hier.

9. Leef je passie uit

De missie van Jezus was natuurlijk ontzettend groot en eerlijk gezegd niet te vergelijken met de dromen en doelen die wij kunnen hebben. Toch zit ook hier een sleutel in. Jezus was 100% overtuigd van zijn boodschap en zijn doel in het leven. Hier wilde hij alles voor opgeven. Zijn missie was niet om zo succesvol mogelijk te worden. Niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om mensen dichtbij God te brengen. Dit was zijn passie. Om vergeving te brengen bij mensen.

Voorbeeld:

# Op het einde van zijn leven, smeekt hij God om niet te hoeven sterven. Toch houdt hij vast aan zijn missie en vertrouwt hij op God dat hij recht zal doen. Lees hier.

10. Neem regelmatig tijd met God

De laatste tip is eigenlijk de allerbelangrijkste. Eigenlijk zou deze tip op nummer 1 moeten staan. Deze tip staat op nummer 10, omdat hij alles omvat. Alle tips en alle voorbeelden kwamen voort uit de tijd die Jezus nam met God. De keuzes die Jezus maakte, de verhalen die hij deelde, de vrienden die hij uitkoos, de wonderen die hij deed – ze vinden hun bron bij God. Alles wat Jezus over rust weet en ons leert, komt bij God vandaan.

Jezus is geen ‘zen’ master

Deze tips om te ontstressen zijn niet bedoeld om Jezus neer te zetten als een soort ‘zen’ master. De boodschap van Jezus was zeker niet om je te focussen op rust en geluk in je leven. Of dat een leven met Jezus je vrijwaart van stress en tegenspoed. De sleutel zit ‘m in de verbondenheid met God. Daar vindt Jezus rust en de kracht om tot het uiterste te gaan. Om door te gaan ondanks de tegenwerking. Ondanks de storm. Hoe meer je de Bijbel leest, hoe meer je zult ontdekken wat Jezus en rust met elkaar te maken hebben.

Ben jij op zoek naar rust maar kun je het niet vinden? Praat hier door met onze e-coaches en stel je vragen of deel je verhaal.