Bidden

Start | Bidden

Vraag jij je weleens af wat geloven en bidden is? Geloven draait niet over het hebben van het juiste antwoorden. Maar het gaat over het stellen van de juiste vragen. En samen onderweg zijn. Als het gaat over bidden, dan kun je daar veel vragen over hebben. Iedereen bidt wel eens. Maar niet iedereen weet wie er naar je luistert. Heb jij vragen over bidden? Vraag jij je af: Wat is bidden? Hoe moet ik bidden? Wij hebben misschien niet hét antwoord, maar helpen je graag met zoeken!

Wij beantwoorden veelgestelde vragen over bidden, maar daarna vertellen we je ook een ervaring over bidden, wat nog meer duidelijkheid kan geven.

Bidden is een heel vrij concept: er zijn geen super strenge regels aan verbonden. Vertel God simpelweg wat jou bezighoudt. Hij luistert wel. Je kunt altijd tegen hem praten, waar je ook bent. Het kan fijn zijn om een rustig plekje te zoeken. Maar dat hoeft niet. Vertel aan God de dingen die in je opkomen. Dit mag in je hoofd, fluisterend of hardop. Neem alle tijd die je nodig hebt. In dit artikel vind je meer informatie over hoe je kunt bidden. 

Bidden en mediteren verschillen in een paar opzichten van elkaar:

  • Bij bidden richt je je op een externe bron, bij meditatie richt je je puur op jezelf
  • Bij bidden worden vaak woorden gebruikt (ook al is het alleen maar het noemen van een naam in je hoofd), meditatie draait om stilte 
  • De middeleeuwse mysticus Bernardus van Clairvaux zag bidden en mediteren als twee verschillende stappen: “Meditatie laat ons zien waaraan het ons ontbreekt en bidden schenkt ons het ontbrekende. Meditatie wijst ons de weg en bidden doet ons de weg betreden.”

 

Zeker mag dat! Sterker nog, God zal enorm blij zijn als Hij ziet dat je Hem zoekt. God zal ook naar jou luisteren! Vind je het fijn als er iemand met je meebidt? Deel jouw gebedspunten hier! 

Tijdens het gebed kun je alles zeggen. Je kunt met God delen wat je die dag gedaan hebt of juist wat je gaat doen. Je kunt delen wat je voelt, waar je dankbaar voor bent of waar je je zorgen om maakt. Niks van wat jij kan bedenken is te groot om bij God te brengen. Daarnaast is ook niks te klein om bij God te brengen. Vind je het moeilijk om woorden te vinden? Zoek dan eens het Onze Vader op! Dit is een gebed dat Jezus als voorbeeld gaf.

Ja! God kan jouw gebed horen! Hij doorziet je gedachten en weet al wat je gaat zeggen. Hij vindt het heerlijk om naar te luisteren. Een paar voorbeeldjes uit de Bijbel:

In Psalm 139 staat: "God, U ziet alles van mij, U kent mij helemaal zoals ik ben. U weet het als ik zit en als ik weer opsta, vanuit de hemel weet U wat ik denk. Alles wat ik doe, is voor U bekend. Elk woord dat ik uitspreek, kent U al, Here. U bent bij mij, naast mij, voor mij, achter mij.
Uw hand rust op mij."

In Psalm 116:1-2 staat: “De HEER heb ik lief, hij hoort mijn stem, mijn smeken, hij luistert naar mij, ik roep hem aan, mijn leven lang.”

 

Toen de volgelingen van Jezus hem vroegen om hen te leren bidden, leerde Hij hun het ‘Onze Vader' gebed. Die kun je vinden in Mattheüs 6:9-13. Dit gebed heeft alles in zich. Je mag natuurlijk ook gewoon zelf bidden. Wil je graag een meer persoonlijk gebed leren bidden? Lees hier hoe! 

Deze ervaring verschilt vaak tussen mensen en kan zelfs verschillen per keer dat je bidt. Het hangt namelijk erg af van je situatie en waar je voor bidt. Stel dat je God vraagt om iets dat jij fout hebt gedaan te vergeven, kan bidden je een bevrijdend gevoel geven. Als je niet lekker in je vel zit, kan het je rust geven. Als je juist heel goed in je vel zit, is bidden een heerlijke manier om dit te uiten en God ervoor te danken!

Maar soms voel je niks. Dan lijkt het net alsof de hemel stil blijft. Dat voelt eenzaam! Het kan dan helpen als er iemand met je meebidt. Deel je gebedspunt hier en wij bidden met je mee!

Bidden kan altijd en voor alles. Er zit geen limiet aan de dingen waar je op een dag voor kunt bidden en ook geen minimum. Je kunt bidden voor de dingen die jou dwars zitten of voor dingen die je nodig hebt. Ook kun je bidden als iemand ziek is en ga zo maar door.

In Psalm 139:4 staat “U kent elk woord van mij, nog voordat ik het heb gezegd.” Het antwoord hierop is dus simpel; ja, je kunt in je hoofd bidden.

De Bijbel zegt heel veel over bidden (lees er hier meer over in dit artikel). Zo zegt Paulus, een volger van Jezus die stukken van de Bijbel heeft geschreven, vaak te bidden voor anderen en vraagt hen te bidden voor hem. Ook God zegt dingen over bidden, bijvoorbeeld in Jeremia 29:12: "Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisteren.” De Bijbel zegt dus dat God luistert als je bidt! 

Brennan Manning over bidden

Brennan Manning over een ontmoeting die zijn kijk op bidden heeft veranderd. "Het begon met een wildvreemde jonge vrouw die op een dag voor mijn deur stond..."

Op een dag staat er een onbekende vrouw voor de deur van mijn woonhuis in New Orleans. Ze kijkt wat onzeker uit haar ogen en ziet bleek. Ik vermoed dat ze halverwege de 30 is. Ze vraagt of ik Brennan Manning ben. Ik knik, en ze zegt: "We hebben elkaar nog nooit eerder ontmoet. Ik heb uw naam gekregen van een vriend. En ik hoop dat u... Ik vroeg me af of u... Voor ons kunt bidden?". En ze begint te huilen.

"Hoe kan ik je helpen," vraag ik de vrouw.

Ze vertelt me over haar vader. Hij heeft kanker en nog maar kort te leven. Daarom had ze de dominee van haar eigen kerk al tot drie keer toe gevraagd of hij wilde komen en voor haar vader wilde bidden. "Iedere keer zegt hij dat hij dat best wil doen. Maar vervolgens is hij te druk met de preekvoorbereidingen en andere werkzaamheden. En vergeet hij ons. Ik ben bang dat mijn vader niet lang meer heeft. Zou u misschien willen komen om voor mijn vader te bidden?"

Bidden voor Joe

Onmiddelijk ga ik met haar mee. Ik tref haar vader in zijn huis. De oude man ligt op zijn bed, zijn hoofd op twee kussens. Naast het bed staat een lege stoel. "Dag," zeg ik, "U had om mij gevraagd?" De man kijkt verbaasd op: "Pardon meneer, dat heb ik niet. Wie bent u?" Ik bied mijn excuses aan: "Dat is dan een misverstand. Ik zag de lege stoel naast uw bed en ik dacht dat u bezoek verwachtte!"

"Hoe moet ik bidden?"

De oude man kijkt van mij naar de lege stoel naast hem en weer terug, "Tsja, die stoel... Zou je de deur voor me willen dichtdoen?"

"Waar ben ik in beland," denk ik terwijl ik de deur dichtdoe. "Brennan," kucht de oude man achter mij. "Wat ik je nu ga vertellen heb ik nooit tegen iemand gezegd. Zelfs mijn dochter weet hier niets van. Maar mijn hele leven vraag ik me al iets af. Namelijk hoe ik moet bidden. En ik weet het nog steeds niet."

Hulp van de dominee

"Sterker nog," vervolgt hij, terwijl hij met een holle blik in de verte staart, "Als de dominee in mijn kerk bidt, dan gaat dat me boven de pet. Op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken. En vertelde hem eerlijk: 'Ik heb niets aan jouw preken over gebed.' Daarop pakte de dominee een boek uit zijn kast, van de Zwitserse theoloog Hans Urs von Balthasar. Volgens hem een van de beste boeken over eigentijds gebed in de twintigste eeuw. Maar eenmaal thuis gekomen had ik een woordenboek nodig om te begrijpen wat er op de eerste paar pagina’s stond. Ik heb het boek de zondag erop weer teruggegeven. Hoewel ik 'dankjewel' heb gezegd, bedoelde ik eigenlijk 'dankjewel voor niets'. Maar dat durfde ik niet hardop te zeggen."

Stoppen met bidden

"Vanaf die dag heb ik iedere poging tot gebed gestaakt. Tot vier jaar terug. Op een dag zegt namelijk mijn beste vriend zomaar vanuit het niets: "Weet je, Joe - gebed is eigenlijk best wel eenvoudig. Het is een gesprek met Jezus. Je gaat gewoon in een stoel zitten en zet een lege stoel tegenover je. En vanuit je geloof stel je je voor dat Jezus in die stoel zit. Hij is daar, omdat hij dat heeft beloofd. ‘Ik ben er altijd, tot het einde van de tijd!’. Als je zo Jezus voorstelt in die stoel, dan praat je gewoon en luister je, zoals je dat ook in gesprek met een goede vriend zou doen."

Praten tegen een lege stoel

Dan kijkt de oude man me recht in de ogen aan. "Sinds dat moment vier jaar geleden, doe ik dat dus zo'n twee uur per dag. En ik vind het fijn om te doen. Maar ik ben ook voorzichtig. Ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn dochter me ziet praten tegen een lege stoel. Want dan vindt ze me misschien wel gek. Maar u bent dominee. U weet toch hoe bidden werkt? Denkt u dat dit bidden is?".

Ik ben geroerd. "Joe, je hoeft me dit niet te vragen," antwoord ik. "Jouw manier van bidden is zo eenvoudig, eerlijk, open en echt. Jezus zal hier iedere keer heel blij mee zijn." Joe knikt, in gedachten verzonken. Ik zalf deze bijzondere oude man met olie, zoals ik dat vaker doe bij iemand die stervende is, bid voor hem en zeg hem gedag.

Een vreemde houding

Twee dagen later gaat de bel. En ik zie Joe's dochter weer bij de voordeur staan. "Mijn vader is vanmiddag overleden," vertelt ze, haar tranen wegslikkend. Even is het stil. "Is hij in vrede gestorven?’, wil ik weten. "Ja, ik denk van wel. Om 14:00 uur ging ik even naar de winkel om wat kleine boodschappen te halen. Hij riep me toen nog even bij me, vertelde nog een van zijn papa-grappen die hij altijd maakte. En toen gaf hij me nog een kus op de wang. Toen ik een uur later terugkwam, was hij al overleden."

"Maar Brennan, als ik zo vrij mag zijn: er was wel iets geks aan de hand. Het was heel vreemd. Hij moet zich met zijn laatste kracht uit zijn bed hebben gewerkt. Want in plaats van in bed, heeft hij zijn hoofd op de lege stoel gelegd en is zo gestorven..."

Meer weten over bidden?

Heb jij nog meer vragen over bidden? Dat snappen wij! Op onze website is nog veel meer te vinden over bidden, maar misschien vind je deze cursus ook interessant.