Het is goed om te weten dat gastvrijheid ongelofelijk belangrijk is in het Midden Oosten. Dat is vandaag de dag zo, maar dat was zeker ook in de tijd van Jezus. Dus als Jezus met zijn groep leerlingen op visite komt bij Martha en Maria, in de buurt van Jeruzalem, dan is er wel wat werk te doen. Het is nogal een klus om voor zo’n groep even snel een goede maaltijd en verzorging klaar te zetten.

De twee zussen, Martha en Maria, waren goede vrienden van Jezus waar hij vaker op visite ging. In een klein verhaaltje (je kunt het lezen in Lukas 10:38-42) merk je dat de zussen twee echt verschillende karakters zijn. Bekijk maar eens het zandverhaal hieronder.

Zoals zoveel verhalen in de Bijbel, dit verhaal is ook als een spiegel. Welke keuzes zou jij maken? Snap je dat Martha gefrustreerd raakt omdat ze er blijkbaar helemaal alleen voor staat in de zorg voor een huis vol gasten en haar zus zit daar maar te niksen. Het bijzondere is dat Jezus altijd verrassende perspectieven biedt. Zoals hier: wat is slechts tijdelijk en wat heeft waarde voor de eeuwigheid?

Het verhaal gaat ook over de drang naar perfectie. Alles goed willen en alles tip top in orde hebben. Is dat hoe jij naar God kijkt? Dat je eerst alles netjes op een rijtje moet hebben voordat hij zich welkom voelt. Dat je altijd hard aan het werk moet zijn om te laten zien dat je echt in God gelooft.

Jezus kijkt er juist heel anders naar. Hij wil liever dat je rust neemt. Dat je gaat zitten. Naar hem luistert. Zo leer je Jezus pas echt kennen.

Klik hier voor meer Sandy Tales.