13. Help, ik heb weer eens een verkeerde verwachting

Stel je voor dat je opgroeit met iemand die later beroemd en rijk wordt. Je hoort geweldige verhalen over hem. Iemand die veel voor anderen doet, zijn geld weggeeft etc. En dan ontmoet jij hem weer. Je hebt verwachtingen! Je herinnert je het spelen in je jeugd. Je hebt samen gevoetbald enzovoorts. Je verwacht eigenlijk dat hij dezelfde dingen doet als die hij op andere plekken doet. En als dat niet gebeurt, kun je zomaar boos worden. Je vindt dat je onrecht wordt aangedaan.

Dat gebeurt bij Jezus. Hij is opgegroeid in Nazareth. Een klein dorpje. En daarna is hij aan het werk gegaan. Hij heeft overal gesproken en wonderen gedaan. Als hij in zijn dorp terugkomt, zijn de mensen blij. “Leuk dat hij terug is”. “Ik ben benieuwd welke wonderen hij hier zal doen.” Maar Jezus voldoet niet aan hun verwachtingen. Hij doet geen wonderen. De mensen worden super boos. Zo boos dat ze hem willen doden. 

Ik denk dat het veel over ons als mensen zegt. We hebben verwachtingen. En als die niet uitkomen, kunnen we ons verongelijkt voelen. Ik herken dat bij mezelf. Boos zijn om eigenlijk niets. Puur omdat je iets verwachtte wat de ander niet doet, zegt of ziet. 

En dat terwijl Jezus eigenlijk iets heel bijzonders doet. Hij zegt tegen de mensen, na het lezen uit de toenmalige Bijbel: “Vandaag is de profetie vervuld. Wat voorspeld is, wordt werkelijkheid. Ik ben de Messias.” Dat heef hij nog niet eerder gezegd. Dat is absoluut “nieuws”. Maar dat kunnen de mensen niet geloven en ze verwachten iets anders.

Het kan zijn dat jij iets van God verwacht. Een wonder, een woord, een genezing. Als je dat niet krijgt, kun je teleurgesteld zijn. Maar dat hoeft niet. Gods doel is een relatie met jou. Hij houdt van jou en wil een dagelijkse omgang met je. Hij wil je ogen openen voor wat er wel gebeurt. Iedere dag gebeuren er wonderen, maar je moet ze wel zien. 

Dus stap even weg van je verwachtingen, en ga met God in gesprek. Leer bidden. Luister naar Hem. Zie de wonderen die gebeuren.