Een dubbeltje kan nooit een kwartje worden. Toch?

Ken je die uitspraak? Als je als een dubbeltje geboren wordt, zul je nooit een kwartje worden. Als je in een bepaalde klasse in de samenleving opgroeit zal het moeilijk zijn om je te ontwikkelen naar een “hogere’ klasse. Er zijn zoveel verhalen bekend over de klasse verschillen. Ergens zit dat nog steeds in onze hoofden en ervaringen. 

Het verhaal van Maria laat iets anders zien. Het laat zien hoe God naar mensen kijkt. Allereerst valt me op dat het ongeboren kind in Elisabeths buik reageert op de komst van Maria. Is dat niet bijzonder? Ik weet van mijn eigen vrouw dat ze vaker bij een zwangerschap aangaf dat ons kind reageerde op gebeurtenissen buiten. Hier laat de Bijbel zien dat kinderen in de buik van de moeder echt leven. 

Die begroeting uit de buik van Elisabeth en de ontmoeting met haar tante brengen Maria in vervoering. Ze gaat zingen van blijdschap. In haar geest krijgt ze een duidelijk plaatje van de toekomst. Zij zag zichzelf als een gewoon meisje. Misschien was ze wel bezorgd over haar leven. Ze was onverwachts zwanger. Wat een geroddel zal dat gegeven hebben. Ze was niet voor niets naar Elisabeth. Waarschijnlijk om het gedoe in haar dorp te ontvluchten. En hoe moest het verder met haar en haar verloofde Jozef? 

Ik vind het bijzonder dat God haar zag en haar liet zien waar het echt om ging en hoe Hij naar haar keek. Maria zou iemand worden die ze in haar ogen nooit kon worden. Een gewoon mens waarvan het leven er toe doet.

Zo is het ook voor jou en mij. God kijkt niet naar status en afkomst. God ziet jou zoals je bent. Uniek, door Hem gewild en met een bedoeling. Twijfel daar niet aan. Weet zeker dat God om je geeft. Hij heeft jou op het oog. 

Lees ook

Wil je meer ontdekken?