Dealen met stress | Tips van een coach

Stress is niet per definitie verkeerd. Een beetje stress zorgt ervoor dat je alert op situaties reageert. Ongezonde stress is een ander verhaal. Wanneer stress lang blijft aanhouden, kun je chronische klachten oplopen waar je niet zo snel vanaf komt. Daarom is het belangrijk iets aan je stressklachten te doen. Want alleen zo voorkom je overspannenheid en burn-out.

Holistische aanpak

Balans ziel lichaam en geest is belangrijk. Eentje uit balans heeft invloed op de andere twee. Stress kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt datgene aanpakken waar de stress vandaan komt. Maar als coach wil ik graag een totaalplaatje van iemand hebben en daarom werk ik met de TotalBalance methode. We kijken naar het Balans van ziel, lichaam en geest is belangrijk. Is één van deze drie uit balans dan heeft dat invloed op de andere twee. Stress kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt aan de slag gaan met datgene waar je stress van hebt (als je dat al weet), maar als coach kijk ik graag naar alle drie de aspecten van iemand. Ik gebruik daarbij  de TotalBalance methode. Daarbij komt het verleden, het heden en de toekomst van iemand aan de orde. Bewustwording is key.

Wie was je?

Hoe is iemand gevormd. Uit wat voor gezin kom je? Wat was je plek binnen het gezin? Ben je gepest op de basisschool? Of kom je juist uit een hele stabiele situatie?

Wie ben je?

Aan de hand van een energie analyse kom je erachter welke activiteiten je energie kosten en welke dingen je juist energie opleveren. Wat zijn je talenten, hoe zit jouw persoonlijkheid in elkaar. Welke omstandigheden motiveren je. Zit je dan wel op de goede werkplek?

Wie word je?

Er zijn 5 thema’s die belangrijk zijn om aandacht te geven:

+ Geloven
+ Groeien
+ Genieten
+ Liefhebben
+ Gezond leven

Aan de hand van deze thema’s kun je doelstellingen maken die je zeker gaan helpen om goede keuzes te maken, waarbij de ongezonde stress kan verdwijnen. 

Stress stress
Stress stress

Stress triggers

Stress kan door verschillende zaken getriggerd worden. Bijvoorbeeld stress in je werkomgeving. Zit ik wel op de goede plek? Word ik wel gezien? Doe ik het wel goed? Onzekerheid is vaak een trigger. Je kunt onzeker zijn over jezelf. Anderen zijn leuker, mondiger, beter. Of je bent juist heel perfectionistisch. Je wilt alles goed doen. En dat lukt niet altijd. Soms heb je geen controle over een situatie meer en dat is eng. Het kan ook zijn dat je iedereen tevreden wilt houden en daarbij jezelf voorbij loopt. Je identiteit hangt af van andere mensen van je vinden of over jou zeggen. Misschien al van jongs af aan. Je kunt een heel patroon opbouwen van verkeerde gedachten over jezelf.

En laten we corona niet vergeten. Alle maatregelen, de onzekerheden en grote veranderingen hebben een enorme impact gehad op mensen. Het dagelijkse leven werd ineens heel anders.  De structuur en veiligheid was ineens weg. Zulke veranderingen kunnen voor veel stress zorgen.

Tips voor dealen met stress

We hebben allemaal wel eens te maken met stress. Hoe kun je hier goed mee dealen? Een aantal tips:


1) Zet op een rij te wat spanning geeft en wat juist energie geeft.

2) Denk na over wat jouw positieve eigenschappen zijn en of je die op een goede manier inzet of dat deze er misschien voor zorgen dat je stress ervaart.

3) Praat er met iemand over die je vertrouwt.

4) Schijf op waar je over piekert; gedachten, gebeurtenissen en gevoelens.

5) Denk na wat je zelf kunt doen om minder stress te ervaren, bijv. je dag anders indelen of taken anders verdelen.

6) Blijf goed voor jezelf zorgen met goede voeding, bewegen/sporten en genoeg ontspanning.

7) Vraag op tijd om hulp.


Bewustwording en erkenning van je stress zijn heel belangrijk.. Stresssignalen negeren, verergeren vaak alleen maar het stressgevoel.

Eigen ervaring

Ik heb een dagboek waarin ik geregeld inschrijf waar ik me zorgen om maak, of waar ik stress over heb. Vervolgens verdeel ik dit dat in waar ik zelf wat aan kan doen en waar ik zelf niets aan kan doen. Bijvoorbeeld: de zorg om mijn kinderen of de zorg voor mijn moeder, nu mijn vader net is overleden. Ik kan niets veranderen aan situaties, maar ze geven me wel stress. Ik leer nog steeds om dan los te laten in de wetenschap dat God nooit loslaat.

God en stress? 

Geloof in God helpt me de focus van mezelf af te halen en me op Hem te richten. Als je jezelf aan Hem overgeeft en elke dag de dingen die je stress bezorgen met Hem bespreekt, geef je het aan Hem over. Vertrouw Hem ook daarin.  ‘Let go, let God’ is iets wat ik probeer zelf in praktijk te brengen.

Wat kan ik van Jezus leren over stress? 

Jezus zocht de rust op om tijd met zijn Vader door te brengen. Hij zocht altijd de connectie met God. Ik leer daarvan dat ik dat op dezelfde manier mag doen. 

Elke dag, voordat ik aan andere dingen begin, neem ik een momentje alleen met God. Ik vertel Hem hardop hoe ik me die dag voel, waar ik me zorgen over maak, wat er op de agenda staat. Soms schrijf ik het op in mijn dagboek. Soms lees ik er een stukje uit de Bijbel bij. Voor mij is dat momentje van de dag erg belangrijk. Vervolgens start ik mijn dag. 

Meer tips van Jezus over het omgaan met stress? Klik hier

Marjon Bosman heeft een eigen coachingspraktijk ‘Thabiti Coaching’.