Sint Maarten feest: Wat wordt er gevierd?

Kinderen die met lampionnetjes door de straten lopen en liedjes zingen. Elk jaar op 11 november wordt Sint Maarten gevierd. Waarom wordt het Sint Maarten feest gevierd? En wie is Sint Maarten eigenlijk? Wat hebben Jezus en Sint Maarten met elkaar te maken?

Wie is Sint Maarten?

Sint Maarten heet eigenlijk Martinus. Hij leefde heel lang geleden. Geboren in Hongarije in 316 na Christus. Martinus zit in het leger als een bijzondere ontmoeting zijn leven compleet veranderd. Op een dag in een Frans stadje komt hij een bedelaar tegen. Bibberend van de kou en de honger. Martinus heeft niets bij zich maar snijdt een stuk van zijn grote jas af om de man warm te houden. Die nacht droomt Martinus van Jezus. In zijn droom ziet hij dat die bedelaar eigenlijk Jezus was. Als hij wakker wordt, besluit hij zijn leven om te gooien. Hij wordt christen, hij stapt uit het leger en zet zich vol overgave in om arme mensen te helpen.Martinus is ontzettend populair bij de mensen. Zijn toewijding om mensen te helpen inspireert iedereen om zich heen. De grote bazen in de kerk, de bisschoppen, zijn minder enthousiast en vinden hem maar een onverzorgd type.

Waarom wordt het feest met een gans afgebeeld? 

Het Sint Maarten feest wordt vaak afgebeeld met een gans. En daar zit best een grappig verhaal achter. De mensen in de stad Tours willen heel graag dat Martinus bisschop zou worden. Maar hijzelf helemaal niet. Hij wil deze belangrijke functie in de kerk helemaal niet. Hij wil liever reizen en voor arme mensen zorgen. Maar de mensen blijven standvastig. Hij moest en zou de nieuwe bisschop worden. Martinus heeft zich zelfs proberen te verstoppen om zijn inwijding te missen. Maar hij maakt een grote fout. Hij verstopt zich in een ganzenhok. Maar daar waren die ganzen het niet mee eens. De ganzen maakten zoveel kabaal dat Martinus toch gevonden werd en meegenomen is naar de kerk om daar tot bisschop gewijd te worden.

Waarom is Sint Maarten op 11 november?

Martinus sterft in 397 na Christus. Hij is begraven in de stad Tours op jawel: 11 november. Het Sint Maarten feest wordt dus gevierd op de dag dat hij begraven is. Martinus is later heilig verklaard door de Rooms Katholieke Kerk. Sint betekent heilig. Vandaar de naam Sint Maarten.

Voor veel mensen is dit inmiddels een gewone dag maar eeuwenlang was dit een enorm groot feest. Op deze dag gingen mensen nog een keertje helemaal los met eten en drinken. In de winter moesten mensen vaak op rantsoen om ervoor te zorgen dat ze genoeg eten hadden om de winter door te komen. Toen gingen armen op die dag langs de deuren om ook voedsel te verzamelen. Zie je de connectie? Nu gaan kinderen langs de deur om snoepjes op te halen. Heel vroeger waren het vooral arme kinderen, maar begin van de vorige eeuw werd het feest als algemene traditie omarmd.

Hoe wordt Sint Maarten gevierd in Nederland?

Het feest wordt vooral gevierd in de provincies Noord-Holland en Limburg. Elke streek heeft ook weer zijn eigen gebruiken. In sommige plaatsen worden vreugdevuren georganiseerd, terwijl anderen optochten houden. De traditie om langs de deur te gaan om snoep te verzamelen wordt overal in ere gehouden.

Bekend liedje:
“Sint Maarten, Sint Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan”

Nieuwsgierig? 

Het leven van Martinus is na zijn droom over Jezus compleet veranderd. Jezus is altijd zijn inspiratiebron geweest om voor arme mensen te zorgen. Zijn nederige en liefdevolle houding spiegelde hij aan Jezus. Nieuwsgierig geworden naar meer van Jezus? Ontdek zelf wie Jezus was en waar hij voor stond.