Waar komen de christelijke feestdagen vandaan?

De agenda staat vol met christelijke feestdagen: Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. In Nederland zijn dit officiële vrije dagen. In sommige delen van het land krijgen mensen ook vrij om Carnaval te vieren. Nederland heeft een rijke christelijke historie. De kerk heeft lang een grote rol gespeeld in het dagelijks leven van veel mensen. Wat hebben de feestdagen met Jezus te maken?

Deze feestdagen geven mensen de tijd om stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen in het leven van Jezus. Zijn geboorte, het lijden, zijn dood en opstanding.

Wat betekent Kerst?
Kerst markeert het begin van de feestdagen. De geboorte van Jezus. Een nieuw begin tussen God en de mens. Lees hier meer over dit feest.

Wat betekent Drie Koningen?
De Drie Koningen zijn eigenlijk het eerste kraambezoek dat Jezus ontvangt. Deze feestdag wordt gevierd om het moment te markeren waarop de wereld kennis maakte met Jezus. Drie Koningen wordt ook wel Epifanie genoemd oftewel openbaring. Jezus maakt zich openbaar. Hoe wordt Drie Koningen gevierd? Lees hier meer.

Dan nemen we een grote stap in het leven van Jezus. Hij is inmiddels 33 jaar en over een paar maanden zal hij sterven. In de komende maanden wordt op verschillende manieren stilgestaan bij zijn lijden. Het eerste feest: Carnaval.

Wat is Carnaval?
Carnaval betekent letterlijk carne vale wat betekent: vaarwel aan het vlees. Dit vrolijke feest wordt uitbundig gevierd om de vastentijd in te luiden. Na Carnaval begint namelijk de Vastentijd. Lees hier meer over Carnaval.

Wat is de Vastentijd?
Veertig dagen voor het overlijden van Jezus gaat de Vastentijd in. In de Bijbel wordt er vaak gevast om te focussen op God. Door een tijd niet te eten of te drinken, wordt de geest vaak helder. Een tijd van bezinning en reflectie. Maar het wordt ook gezien als offer. Iets opgeven om te laten zien hoe dankbaar je bent voor wat God ons heeft gedaan. Lees hier meer over de Vastentijd.

Wat wordt er gevierd met Palmzondag?
Het begin van het einde is de zondag voor Pasen. Jezus komt aan in de stad Jeruzalem, de hoofdstad. Hij wordt nu nog als held binnen gehaald. Lees hier alles over waarom iedereen zo blij was om hem te zien.

Binnen een paar dagen slaat alles om. De machthebbers in de stad zijn niet blij met zijn warme onthaal en zijn bang hun grip te verliezen. Jezus moet het veld ruimen.

Wat is er goed aan Goede Vrijdag?
Jezus wordt gevangen genomen en veroordeeld tot de dood. De dag dat hij sterft wordt Goede Vrijdag genoemd. Eigenlijk een hele verdrietige dag zou je denken. Wat is daar nou goed aan? Maar christenen geloven dat zijn dood niet het einde is. Drie dagen later met Pasen zal hij opstaan uit de dood. En dat is goed nieuws. Hoe wordt Goede Vrijdag gevierd? Lees het hier.

Wat vieren we met Pasen?
Pasen is de feestdag waar alles om draait. Dit is het moment waar Jezus laat zien wie hij werkelijk is: de Zoon van God. God is sterker dan de dood dus ook Jezus overwint de dood. Zijn dood wordt gezien als het ultieme offer dat God maakt om het goed te maken tussen hem en de mensen. Lees hier alles over Pasen en ontdekt waarom deze feestdag zo belangrijk is.

Jezus leeft! Veertig dagen lang praat hij met mensen en probeert zijn vrienden nog meer te leren over de liefde van God. Maar hij kan niet voor altijd op aarde rond blijven lopen. Zijn vrienden moeten toch afscheid van hem nemen tijdens zijn Hemelvaart.

Wat is Hemelvaart?
Deze feestdag klinkt misschien wel het vreemdste. Jezus die opvaart naar de hemel. Hoe gek het klinkt, toch is dit een heel belangrijk en ook essentieel moment in het leven van Jezus. Jezus gaat als Zoon van God terug naar zijn Vader. Zijn taak op aarde is volbracht. Lees hier alles over het moment dat Jezus zijn vrienden verlaat.

Wat is Pinksteren?
Zijn vrienden blijven alleen achter. Ze weten niet zo goed wat ze nu moeten doen. Jezus was altijd hun leider, hun inspirator. Waar hij ging, daar gingen zij. En nu? Ze voelden zich alleen en stuurloos. Maar dan, 10 dagen na de Hemelvaart van Jezus, wordt alles anders. God laat hen niet in de steek. Hij vult hun hart met passie en verlangen. God regeert niet langer van bovenaf maar van binnenuit. Hoe dat zit? Lees hier alles over Pinksteren. 

Wil je meer ontdekken?