94. Wanneer u door iemand op een bruiloft uitgenodigd bent, ga dan niet aanliggen op de ereplaats.

Waarom dit beeld?

Door Wim Grandia

Wat een herkenbaar plaatje van nu: mensen die zich ten koste van anderen opwerken naar hogere plekken in de maatschappij. Die gaan voor titels, hoge verdiensten, good looking, goede reputaties en een voorbeeldig netwerk. Juist door de Social Media zetten we onszelf vaak mooier, groter, sterker en beter voor dan we in werkelijkheid zijn. Wat Jezus ons hier leert is nederigheid. Kiezen voor een lage(re) plek waardoor anderen je nog kunnen uitnodigen voor een betere plek. Ik moet denken aan het publiek dat bij grote evenementen en concerten persé en soms ten koste van anderen vooraan wil staan, vooral als er extra voor betaald is. Dan zie ik voor me hoe een popartiest iemand die zich heel nederig achterin en onopvallend heeft opgesteld, naar voren uitnodigt om een superplek te krijgen. Zoals nu vaak mensen met een lichamelijke beperking vaak de eerste rij krijgen toegewezen.

De uitspraak in context:

Jezus merkte dat de gasten de beste plaatsen aan tafel uitkozen, namelijk dicht bij de gastheer. Daarom vertelde Hij hun daar iets over in de vorm van een verhaal. Hij zei: “Wanneer je op een bruiloft bent uitgenodigd, ga dan niet dicht bij de gastheer aan tafel zitten. Misschien komt er iemand die belangrijker is dan jij. Dan zou de gastheer naar je toe komen en zeggen: ‘Wil je even plaats maken voor deze man?’ En je zou helemaal aan het eind van de tafel moeten gaan zitten omdat alleen daar nog plek vrij is. Dan zou je je vreselijk schamen. Maar als je wordt uitgenodigd, ga dan helemaal aan het eind van de tafel zitten. Misschien zal de gastheer dan tegen je zeggen als hij binnenkomt: ‘Vriend, kom wat dichter bij me zitten.’ Dat zal dan een eer voor je zijn en de andere gasten zullen dat zien. Iedereen die zichzelf belangrijk vindt, zal worden vernederd. Maar iemand die bescheiden is, zal worden geëerd.” (Lucas 14:7-11, BB)

Ook interessant:

Wil jij steeds meer gaan lijken op Jezus? Stel je nu eens voor dat je je eigen geestelijke navigator hebt – een tool die jou dagelijks helpt op jouw geestelijke reis. De app LikeJesus stuurt interessante informatie naar jouw telefoon om je te helpen in je geestelijke reis en helpt jou te groeien als een discipel van Jezus. Download hem hier.