29. Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen.

Waarom dit beeld?

Ik zie een persoon met toegetakeld gezicht, blauw oog en opgezette wang met verwondingen. De hand van die persoon zegt: niet verder. Stop hier. Maar in plaats van terugvechten wordt diezelfde hand ook gebruikt om te zegenen. Dus geen kwaad met kwaad vergelden, maar zegenen wie jou beledigen.

De uitspraak in context:

Jullie hebben gehoord dat er [ in de Boeken ] is gezegd: ‘Houd van je broeders en haat je vijanden.’ Maar Ik zeg tegen jullie: houd van je vijanden en bid voor de mensen door wie jullie slecht behandeld worden. Want dan zijn jullie kinderen van jullie hemelse Vader. Want Hij laat zijn zon schijnen op goede mensen en op slechte mensen. Ook laat Hij het regenen op goede mensen en op slechte mensen. Als jullie houden van de mensen die ook van jullie houden, waarom zou God jullie dan een beloning geven? De slechte mensen doen toch precies hetzelfde? En als jullie alleen je vrienden groeten, dan doen jullie toch niets bijzonders? De slechte mensen doen toch precies hetzelfde? (Matteüs 5:43-47, BB)

Ook interessant:

Hoe ga jij om met pesten in jouw omgeving? Ben je zelf gepest of gebeurt dat op dit moment? Lees erover of ga erover in gesprek met iemand. Kijk op deze pagina voor meer informatie.