20. Veroordeel andere mensen niet, dan zal God jou ook niet veroordelen.

Waarom dit beeld?

Bij deze tekst moest ik denken aan de politiek, die vaak genadeloos is, vooral als iemand een fout maakt of verantwoordelijk is voor de fouten van zijn ambtenaren. We moeten geen leugens afdekken met de mantel der coalitie of liefde, maar ik ben me bewust dat we allemaal fouten kunnen maken, vroeger of later. Wat zou Jezus vervolgens doen, vragen we ons regelmatig af. Tegelijkertijd speelt ook de vraag of iemand nog geloofwaardig zijn functie in de toekomst zou kunnen uitoefenen. Toch zouden we iets meer genade mogen hebben voor politici en minder veroordelen. Wie zonder zonde is werpt de eerste steen…

De uitspraak in context:

Wees vriendelijk, net zoals jullie Vader vriendelijk is. Oordeel niemand. Dan zul jij ook niet geoordeeld worden. Veroordeel niemand. Dan zul jij ook niet veroordeeld worden. Laat los, dan zul jij ook losgelaten worden. Geef, dan zal er ook aan jou gegeven worden: een goed gevulde, aangedrukte, geschudde, overlopende maatbeker zullen de mensen je geven. Want de maat waarmee jij andere mensen meet, daarmee zul jij ook gemeten worden. (Lucas 6:36-38, BB)

Ook interessant:

Harvey Thomas was woordvoerder van de Britse premier Margaret Thatcher toen er een bomaanslag werd gepleegd. Hij overleefde deze bom en besloot na jaren de bommenlegger te vergeven. Dat leidde tot veel ophef in de Britse pers. Want waarom zou je iemand vergeven die een ander dood wilde hebben?

We hebben Harvey opgezocht en zijn met hem teruggegaan naar het plaats delict. Hij blikt terug op zijn leven en vertelt over zijn ontmoeting met de aanslagpleger. Het is voor de meeste mensen ondenkbaar, maar Harvey raakte bevriend met de bommenlegger…

Het verhaal van Harvey Thomas komt ook nadrukkelijk naar voren in de cursus over vergeving. Deze cursus kun je gratis volgen en vind je hier.