Het Verhaal achter de Watertoren

Start | Het Verhaal achter de Watertoren

Sinds november 2017 is de Watertoren in Rotterdam het kantoor van Jesus.net. Jezus.nl is hier onderdeel van. Je kan zeggen dat God ons heeft gezegend met een hele bijzondere locatie! De zoektocht naar het vinden van een locatie is een bijzondere reis geweest en ik wil deze heel graag met je delen.

Geschreven door Jan-Willem Bosman, Executive Director of Jesus.net.

Levend Water verspreiden

Wij geloven dat de Watertoren een symbolische plek is. Dat komt door de geschiedenis van deze watertoren. In de 18e eeuw groeide de populatie in Nederland erg snel. Een tekort aan schoon water leidde tot de uitbraak van verschillende ziektes. Watertorens stonden bekend om het verspreiden van levend water, omdat ze een belangrijke rol speelden in het tegengaan van ziektes door schoon, levensreddend water. In de Bijbel staat ‘levend water‘ symbool voor de Geest van God en het evangelie, die mensen “niet meer ‘dorstig’ maken naar meer”. Wij ervaren dat dit daarmee de juiste plek is voor Jesus.net om zich toe te wijden voor het verspreiden van levend water wereldwijd.

Vanuit de Watertoren werken wij, samen met een wereldwijd netwerk van partners, aan het bereiken van onze droom: “Imagine a world with every single person having free access to the Gospel, knowing God, growing in Jesus and sharing faith easily”.

Wij zijn God ontzettend dankbaar voor deze bijzondere watertoren.

De zoektocht naar een nieuw kantoor

Sinds 1 januari 2017 is Jesus.net is een zelfstandige organisatie. Tijdens de lente van 2017 maakten Jesus.net’s Board en Executive Team (ET) plannen om het team uit te breiden, zodat we onze wereldwijde strategie konden doorontwikkelen en onze partners wereldwijd beter te ondersteunen. Het kantoor van toentertijd was echter te klein voor een eventuele groei van het team. Een andere reden voor de verhuizing van Jesus.net was dat het kantoor niet meer beschikbaar zou zijn aan het einde van 2017. We begonnen te dromen over en te zoeken naar de beste locatie.

Tegen elkaar wegstrepen

We dachten eerst na over de stad. We wilden een creatieve plek, internationaal bekend en makkelijk bereikbaar met auto, trein en vliegtuig. We zochten een inspirerende plek en een goede locatie om gasten te ontvangen, die symbool kon staan voor onze visie. We wilden ook een plek waar nieuwe werknemers huisvesting konden krijgen voor een degelijke prijs. En na wat goed onderzoek, besloten we Rotterdam te kiezen als hoofdplaats van het kantoor.

Noodzaak en het overwegen van de Watertoren

Na onze droom te hebben gedeeld met het team stuurde Tim (voormalig Projectcoordinator bij Jesus.net) een email met het onderwerp: ‘NIEUWE KANTOOR GEVONDEN’, met in de mail: “Stop maar met zoeken! Dit is het!”, linkend naar een vastgoed-website waar de Watertoren te huur stond. Desondanks Tim het meer als grap bedoelde, werd het idee van de Watertoren als kantoor steeds serieuzer.

In die week kwam Eric Célérier, voorzitter van Jesus.net, langs in Nederland. Al pratend over de Watertoren, moedigde hij ons aan om te gaan voor de Rotterdamse Watertoren.

Na het zien van enkele foto’s en een bezoek aan de Watertoren met een makelaar, groeide ons enthousiasme voor de locatie. We hadden wel enkele zorgen, omdat de plek al enkele jaren leeg had gestaan. We besloten onderzoek te doen naar waarom de locatie zo lang leeg had gestaan, omdat het de ultieme plek leek voor een innovatieve organisatie. Hier kregen we geen helder antwoord op. Het idee dat God deze plek had gereserveerd voor Jesus.net groeide en groeide. Het ET begon met berekenen of het mogelijk zou zijn om de Watertoren te huren.

In de tussentijd ervoeren we een groeiende noodzaak voor een nieuwe kantoor. Het team groeide en de plek in Amersfoort werd te klein. We besloten het proces rondom de Watertoren te versnellen. We contacten de makelaar en de gemeente van Rotterdam, want de Watertoren is een monumentaal pand en eigendom van de gemeente. De onderhandelingen tussen de makelaars, de stand en ons ging erg moeizaam. Het kostte veel, een bijna dagelijkse, inspanning om met de gemeente te communiceren. Misschien was dat wel een van de redenen waarom de Watertoren zo lang had leeg gestaan.

Een goddelijke bevestiging

Eric en ik ontmoetten elkaar opnieuw in Parijs (augustus 2017). We waren nog steeds onzeker of de Watertoren wel de juiste locatie was; ik wilde bevestiging krijgen van God. Eric en ik praatten over deze speciale plek, de grote ramen en het 360-graden uitzicht. We begonnen te dromen over het bidden voor onze partners wereldwijd en het schrijven van de visie van Jesus.net op de ramen.

We baden voor een teken van God, zoals Gideon in de Bijbel. Vlak na ons gebed kreeg Eric een bericht doorgestuurd van een collega Audrey, met een overdenking van die ochtend. Uit nieuwsgierigheid openden we het bericht. Het kwam uit het Bijbelboek Habakuk:

‘Schrijf het visioen op, schrijf mijn antwoord duidelijk op een stenen plaat, zodat iedereen het in het voorbijlopen kan lezen. 3 Het duurt nog enige tijd voordat het visioen werkelijkheid wordt, maar eens zal zeker de dag aanbreken waarop het wordt verwezenlijkt.

Habakuk 2:2

We werden razend enthousiast door dit bericht, want het sloot precies aan op de visie waar we het over hadden enkele minuten daarvoor!

We hadden het namelijk net over de ZeWatchers, een organisatie waarmee we veel samenwerken. Zij hadden ook visie gekregen over een toren. We zochten naar het Bijbelvers dat daarover ging, en we waren positief verrast toen wij erachter kwamen dat hun tekst ook uit Habakuk kwam: “…”. Geweldig!

“Ik zal mijn wachttoren beklimmen of op de wallen gaan staan. Want ik wil uitzien naar Gods antwoord op mijn klacht.”

Habakuk 2:1

Het eerst en tweede vers sloten perfect aan op onze droom en realiteit van de Watertoren. We ervoeren zoveel vreugde op dat moment door onze lichamen stromen! Het was een wonder. Zou God deze plek voor ons hebben gereserveerd? We waren onder de indruk van God die ons gebed verhoorde. Het leek vrij duidelijk. Nu wisten we het zeker.

We sprongen van het bankje en gaven elkaar een high-five en zeiden: “Let’s go for it. Praise God!” En precies op dat moment antwoordde mijn Siri in mijn iPhone: “Yes, go for it!”

Verhuizen en settelen

Het duurde enkele maanden van onderhandelingen en geduld, maar op 16 november 2017 ontvingen we dan eindelijk de sleutels van de Watertoren. We verhuisden de volgende dag! Tot aan februari renoveerden wij het kantoor, bouwden wij ons eigen meubilair en waren we aan het schoonmaken. We hebben nu een kantoor met een geweldig uitzicht, ruimte om te groeien als een team en een symbolische plek waar vanuit we het evangelie kunnen delen naar de hele wereld. Het delen van het evangelie is onze missie, die wij delen met onze partners wereldwijd. Op de ramen van de Watertoren staan de namen van de landen waar we partners hebben. Zo bidden we elke maandag voor enkele specifieke landen.

In april en mei 2018 hebben wij twee evenementen georganiseerd om de Watertoren officieel te openen. Zo konden we de Watertoren laten het zien aan familie, vrienden en kennissen die ons ondersteunen. We bedanken iedereen die heeft geholpen op welke manier dan ook (door gebed, financiële en/of praktische hulp) om de Watertoren het nieuwe kantoor van Jesus.net te laten worden.

Wij willen jou ook graag uitnodigen om onderdeel te worden van het verhaal (van de Watertoren) van Jesus.net! Join the movement!

Jan-Willem Bosman

Executive Director Jesus.net