Zoon van God. Waarom is dit voor mensen een struikelblok?

Start | |

Jezus wordt in de Bijbel omschreven als de Zoon van God. God wordt ook wel eens omschreven als een Drie Eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest. God is de vader. Jezus wordt omschreven als de zoon. De Heilige Geest is de manier waarop God aanwezig is ons leven. Best een mysterieuze omschrijving en lastig te begrijpen. Het lijkt wel alsof het over drie verschillende dingen gaat. Toch is er maar één God en in hem komt dus alles samen.

Verschillende vormen
Voorbeeld: Water is water. Toch? Maar water kun je drinken, maar als het bevroren is kun je er ook op schaatsen. Als het heet is, kun je er een eitje in koken. God is als water. H2O. In verschillende vormen aanwezig, met allemaal andere uitwerkingen. 

Toch blijft het voor veel mensen een struikelblok: Jezus als Zoon van God. 

Lastig figuur
Misschien geloof je wel in God maar vind je Jezus maar een lastig figuur. Inspirerend wel maar door hem de Zoon van God te noemen lijkt het meer een sprookje te worden. Het is fysiek onmogelijk dat een geestelijk iets zoals God een fysieke kind kan maken. 

Ondenkbaar
Voor moslims is het ondenkbaar dat God een zoon heeft. Voor de islam is God zo heilig en zou een zoon afbreuk doen aan zijn heerschappij. ‘Allah verwekt niet en is niet verwekt.’ Hij staat zelf buiten de keten van oorzaak en gevolg. Hij kan alleen maar scheppen. Ook de belangrijke profeet Mohammed wordt niet gezien als Zoon van God. Jezus heeft echter wel een hele belangrijke rol binnen de Islam. Vaak een stuk belangrijker dan dat mensen denken. Ook moeder Maria is een heilig figuur en is maagdelijk bevallen van Jezus. 

Wat zegt Jezus zelf?
Is Jezus de Zoon van God? In de Bijbel kun je op verschillende plaatsen terugvinden dat Jezus wordt omschreven als de Zoon van God.
Jezus noemt zichzelf ook graag Mensenzoon. In vier verschillende boeken in de Bijbel komt die omschrijving wel 80 keer voor. Een verwijzing naar dezelfde omschrijving in oudere boeken uit de Bijbel. 

Aan het einde van zijn leven, als hij terecht staat, wordt hem letterlijk gevraagd: ‘Bent u de Zoon van God?’ Jezus’ antwoord: ‘Ik ben het.’ Dit antwoord tekent zijn doodvonnis. Want iemand die in die tijd durfde te beweren dat hij de Zoon van God, moest het veld ruimen. 

Is Jezus een leugenaar?
Wie is Jezus? Jezus zegt dus zelf dat hij de Zoon van God is. Dan is hij of een leugenaar. Of een fantast. Of hij spreekt de waarheid. Als hij een leugenaar of fantast is, moeten we hem dan überhaupt wel serieus nemen? Iemand die dit soort uitspraken doet, kan nog zo’n bijzonder figuur zijn, maar ook een beetje koekkoek. Tenzij het waar is…

Wil je meer ontdekken?