Wat is Kerst?

Op 25 december staat er een Kerstboom in kamer. We eten gezellig met familie. Soms wordt het met de Kerstman en cadeautjes gevierd. We zingen allemaal mee met bekende Kerstnummers over engelen, herders en het kindje in de kribbe.

Maar naast alle gezelligheid in de maand December, gaat Kerst vooral over een joods jongetje die in het Midden Oosten werd geboren, aan het begin van onze jaartelling. In een dorpje Bethlehem, als zoon van Jozef en Maria, een jong stel.

ROMANTISCH

Bethlehem, Jozef, Maria, baby Jezus. Gaat er een belletje rinkelen? Misschien heb je wel eens meegedaan aan een Kersttoneelstuk. Misschien heb je wel een kerststalletje staan in December. Dan heb je ook nog de schapen, de herders, de wijzen uit het Oosten, engelen en de grote ster. Bij elkaar lijkt het een romantisch tafereel. Kerst is voor veel mensen een tijd van vreugde. We versieren onze huizen en hebben een fijne tijd met familie. Maar waar draait Kerst nou echt om?

VERJAARDAG?

Wellicht komt het als een verrassing, maar Jezus is dus helemaal niet geboren op 25 December. De reden dat wij juist op deze datum zijn verjaardag vieren, heeft te maken met de winterfeesten die vroeger werden gevierd, al ver voor de geboorte van Jezus. We weten eigenlijk niet eens precies wanneer hij geboren is. Het feit dat bijvoorbeeld de herders met de schapen buiten op het veld waren, geeft ons een hint dat het ergens in de lente of zomer moet zijn.

LICHT IN DE DUISTERNIS

Tijdens het Kerstseizoen zie je veel lichtjes ter decoratie. Houd dat in je achterhoofd, want het is een fantastische verwijzing naar de boodschap van Jezus. Zijn geboorte is alsof er een licht werd ontstoken in de diepste duisternis. Engelen zongen:

“Vrede op aarde.”

Maar deze vrede kwam niet met allerlei toeters en bellen binnen gewalst. De sleutel tot vrede op aarde is het verhaal van een klein jongetje dat werd geboren in een hele gewone familie. Zo brengt God vrede: op een kwetsbare, kleine en voor sommigen zelfs een verborgen manier.

WAT ZOU ER VAN HEM TERECHT KOMEN?

Dit kleine babytje groeide op en zijn leven, zijn boodschap, zijn dood en opstanding wordt tot op de dag van vandaag gevierd. Het licht ging aan in onze wereld. Zelfs een klein lichtje kan duisternis laten verdwijnen.

> Waar komen de andere feestdagen vandaan? 

Zullen we doorpraten?

Heb je een vraag, wil je je verhaal kwijt of een goed gesprek? Vul dan onderstaand formulier in. Een van onze vrijwilligers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Enable javascript in your browser if this form does not load.

Wil je meer ontdekken?