Wanneer is iets nou echt waar?

Wanneer is iets nu echt gebeurd? Zijn er nu wel of geen UFO’s? Hoe is COVID-19 in de wereld verspreid? Er gaan zoveel complottheorieën rond. Is er eentje waar of niet? Er is zoveel “fake news” in de wereld. Ik dacht altijd dat dat iets van deze tijd was, maar al nadenkend kwam ik er op uit dat het iets is uit iedere tijd. In elke tijd zijn er mensen die geruchten verspreiden. En vaak hebben mensen er belangen bij. Ook in het begin van onze jaartelling speelde dit duidelijk.

Lukas, een arts die als één van de weinige in die tijd ook goed kon lezen en schrijven, had met hetzelfde te maken. Er was veel reuring over Jezus. De elite in de samenleving was in verwarring. De middenklasse was onder de indruk van Jezus en het gewone volk liep achter hem aan. Jezus was breaking news in die tijd en stond iedere keer als trending in de toenmalige social media.

De grote vraag, nu en toen, is: Hoe weet je wat echt waar is? 

Ik denk dat het echte antwoord, toen en nu, is: Goed onderzoek doen, getuigen horen en alles grondig opschrijven.

En dat is precies wat Lukas gedaan heeft. Hij heeft veel mensen gesproken, verhalen op geschreven, met als doel om tot een conclusie te komen. De vraag die hij centraal stelt is: Wie is Jezus en wat was zijn doel? Dat is de hele opzet van zijn boek. En dat was in die tijd echt een ingewikkelde klus. Schrijvers waren schaars, schrijfmaterialen erg duur. Het opschrijven van het evangelie van Lukas kostte in die tijd wellicht gewoon een jaarsalaris. 

Als je het boek van Lukas leest, ga je ontdekken wie in zijn ogen Jezus was en wat zijn doel op aarde was. Het helpt je om via ooggetuigen en goede gedocumenteerde informatie zelf tot een conclusie te komen over de vraag: Wie is Jezus?

Lees ook

Wil je meer ontdekken?