Waar kan ik op stilte retraite?

“Jezelf even terugtrekken. Afzonderingen van de wereld. Jezelf helemaal afsluiten.” Allemaal betekenissen achter het woord: retraite. Een periode van bezinning aangaan. Even helemaal tot rust komen. Maar waar vind je een goede plek in deze drukke wereld om deze stilte te vinden? Waar kun je op stilte retraite?

Overzicht stilte retraites

In Nederland heb je verschillende plekken waar je op stilteretraite kunt. Bijzondere plekken waar je even op adem kunt komen of je focus kunt verleggen. Weer in verbinding komen met jezelf en met God

  1. Dominicanenklooster in Huissen
    Dit klooster is een open huis voor mensen om zich te bezinnen, bezield te raken en in beweging te komen. Als gast kun je meedoen aan het kloosterritme en vieringen of een thema-retraite volgen.
Dominicanenklooster in Huissen

2. De Spil in Maarssen
De Spil is een plek tussen herberg en klooster. Je kunt hier op individuele retraite, stilte retraites en thema-retraites. Kom tot rust in de stilte van de kapel en ontmoet elkaar rondom de eettafel.

De Spil in Maarssen

3. Paulus Abdij in Oosterhout

Retraites zijn in absolute stilte bij de prachtige Paulus Abdij. Maar je kunt ook een online retraite doen vanuit huis. Verschillende mogelijkheden om de stilte te zoeken en God te vinden.

Paulus Abdij in Oosterhout

4. Emmaus in Helvoirt
In dit katholieke klooster kun je op een 3- of 6-daagse retraite. Je draait mee met het ritme van de woongemeenschap en er is ruimte voor een persoonlijk gesprek.

Emmaus in Helvoirt

5. De Herberg in Oosterbeek
In pastoraal en diaconaal centrum De Herberg kun je op individuele retraite of speciale thema retraites zoals omgaan met verlies.

De Herberg in Oosterbeek

6. De Wittenberg in Zeist
In leefgemeenschap De Wittenberg kun je op individuele en groepsretraites of een wandelretraite.

De Wittenberg in Zeist

7. De Kleine Hoeve in De Bult
In deze oude boerderij kun je op een 3-daagse stilte retraite. Een kleinschalige opzet in een bosrijke omgeving.

De Kleine Hoeve in de Bult

8. Negen maanden retraite vanuit huis
Wil je niet een moment van stilte en rust maar wil je dit deel laten worden van je leven? Doe dan de 9 maanden retraite bij de Jezuïeten. Dagelijkse stilte momenten inbouwen en wekelijks een gesprek.

Retraite Jezuieten

9. Bezinningsvakanties.nl
Hier vind je een verzamelplaats voor verschillende retraites, op verschillende locaties bijvoorbeeld in Klein Sion, die zelf ook verschillende retraites aanbiedt.

Klein Sion

10. Stilte retraites met Mirjam van der Vegt in Doorn
Schrijfster en spreekster Mirjam van der Vegt en team heten je welkom in het statige boshuis te Doorn waar je ruimte krijgt voor innerlijke verdieping door middel van meditatie, lezingen en creatieve inspiratie.

Het Brandpunt in Doorn

Wil je meer ontdekken?