Afvallen, spiritueel op een hoger niveau komen, iets van God willen ontvangen; er zijn eindeloos veel redenen om te vasten. De reden verschilt per persoon en ook de manier waarop staat niet vast. Dus, wat is vasten? 

Wat is vasten in het algemeen? 

Om welke reden en op welke manier iemand vast, verschilt dus enorm. Maar wat het in de basis inhoudt, is altijd hetzelfde. Wanneer je vast dan eet, drink of doe je iets voor een bepaalde tijd niet.

Wat is vasten binnen het christendom? 

Ook binnen het christendom verschillen de redenen en manieren om te vasten per persoon. Sommige mensen vasten omdat ze iets van God willen vragen en ze willen dit heel graag ontvangen. Anderen zoeken naar Gods wil voor hun leven en gaan vasten om hierachter te komen. Weer anderen willen graag werken aan hun relatie met God en vasten om hier meer focus op te hebben. En zo zijn er zijn nog veel meer redenen. 

De meest bekende en oudste vorm van vasten, is voor een bepaalde periode helemaal niet eten. Maar tegenwoordig wordt er gevast op veel verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld voor een periode stoppen met snoepen, vlees eten, alcohol drinken, Netflix kijken of gamen. Wat je bij alles wel terug ziet komen, is dat de focus bij het vasten op God ligt. Je stopt namelijk met iets wat je daarvoor dagelijks deed. Dus je wordt er steeds aan herinnerd dat je aan het vasten bent en dus ook dat de focus in deze periode op God hoort te liggen.

Vasten en bidden 

Dit zijn twee dingen die, volgens de Bijbel, hand in hand gaan. Als je vast, focus je op God en de manier waarop wij met God kunnen praten, is door te bidden. Bidden is iets wat de meeste christenen dagelijks doen, maar als je vast, neem je er meer tijd voor en focus je nog meer op die communicatie met God. Binnen het christendom gelooft men dat bidden heel erg krachtig is. Als je de Bijbel leest, word je ook aangemoedigd om te bidden. In 1 Tessalonicenzen 5:17 staat zelfs: ‘Bid zonder ophouden’. 

Resultaten

Het resultaat van vasten kan heel erg verschillen. Er zijn verhalen van mensen die hele bijzondere dingen hebben meegemaakt tijdens het vasten. Veel mensen merken dat het hun geloofsleven een enorme boost geeft en voelen zich zich dichter bij God. Maar er zijn ook mensen die geen of weinig resultaten zien. Dat hoeft ook niet. Het kan ook gewoon een tijd van toewijding zijn zonder grote gevolgen.

Vasten in de Bijbel

In de Bijbel komt vasten regelmatig voor. Een bekend verhaal is dat van Esther. Zij vastte om iets van God te vragen, samen met het hele volk Israël. Ze zit in een hele moeilijke situatie en ze moet daarom iets aan haar man, de koning vragen. In die tijd en in die cultuur kon dat alleen niet zomaar. Als zij naar de koning zou gaan zonder uitnodiging en hij was in een slechte bui, zou ze zomaar vermoord kunnen worden. Esther heeft toen het hele volk gevraagd met haar drie dagen te vasten zodat dit goed zou gaan. En gelukkig is het goed gegaan! Het hele verhaal lezen? Dat kan hier.

Liever kijken dan lezen? Bekijk de Sandy Tale over Esther!

Jezus en vasten

Jezus deed ook aan vasten. Hij heeft, voor hij begon aan zijn missie, veertig dagen gevast. Dat deed hij om een goede focus op God te krijgen. Het verhaal van Jezus gaat over een strijd tussen goed en kwaad. Het kwaad wordt in de Bijbel de duivel of Satan genoemd. Vasten helpt om dit onderscheid helder te krijgen. Na veertig dagen gevast te hebben, grijpt de duivel zijn kans. Hij probeert Jezus uit de tent te lokken en belooft hem hele mooie dingen, als Jezus maar niet langer op God vertrouwt, maar op zichzelf. Alles om Jezus te weerhouden. Jezus doorziet zijn plan, pareert elke aanval en stuurt uiteindelijk de duivel weg. Het hele verhaal kun je hier lezen.

Veertigdagentijd

Binnen het christendom is er één algemene periode dat er door veel christenen gevast wordt. Die periode begint 46 dagen voor pasen. Op zondag hoef je niet te vasten omdat het gezien wordt als een feestdag. Dus zonder de zondagen, blijven er nog veertig dagen over. De veertigdagentijd gaat vooraf aan Pasen, dan herdenken christenen dat Jezus stierf aan het kruis en opstond uit de dood. Waar de veertigdagentijd precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Je kunt meedoen om een specifieke tijd op God te focussen. Of om te focussen op wat er tijdens Pasen gebeurde. Je kunt ook meedoen simpelweg uit traditie. Hier kun je er meer over lezen.

Funfact!

Weet jij waar het woord breakfast vandaan komt?

Wist je dat het Engelse woord ‘breakfast’ bij vasten vandaan komt? In het Engels is vasten ‘fasting’ en wanneer je slaapt eet je natuurlijk een tijd niet, dus vast je een soort van. In de ochtend ‘verbreek’ je dat vasten. Break-fasting: breakfast.

Vragen of door praten? Stuur ons hier een bericht! Is er iets waar je voor wilt laten bidden? Stuur ons dan hier een bericht.