Toevallige ontmoetingen of toch niet?

Pas sprak ik een zakenrelatie. Hij gaf aan dat hij na ons gesprek “toevallig” iemand van mijn team tegen kwam en daardoor een uitgebreid gesprek over het geloof gekregen had. Hoe vaak gebeurt ons dat niet. Er gebeurt iets waar je niet echt een verklaring voor hebt. Soms is het gewoon iets waar je ogen voor open gaan, maar vaak ook onverklaarbaar.

Het gedeelte van het verhaal van Jezus van vandaag gaat over twee ogenschijnlijk toevallige ontmoetingen. Maria en Jozef brengen Jezus naar de tempel. Dat was de gewoonte in die tijd. Ieder kind werd daar heen gebracht “opgedragen” aan God. 

De tempel was het religieuze centrum van die tijd. Er kwamen veel mensen. Jozef en Maria waren geen bijzondere verschijningen en geen BI’s (bekende Israelieten). En veel mensen kwamen hun kind opdragen. 

En daar op het tempelplein komen twee mensen “toevallig” op hen af. Eerst Simeon en dan Anna. Zij beginnen met hen te spreken. Ze spreken bijzondere woorden over Jezus. Ze danken God en waarschuwen Maria en Jozef. Het zal diepe indruk hebben gemaakt op Jezus’ ouders.

Wat bijzonder is dat zowel Simeon als Anna al heel lang wisten dat dit zou gebeuren. Over Simeon wordt gezegd dat hij niet zou sterven voordat hij de Verlosser gezien zou hebben. Die dag had de Heilige Geest hem er toe aangezet naar de tempel te gaan. Iets dergelijks gebeurt in de ontmoeting met Anna. Zij ziet dat de bevrijding van Jeruzalem was gekomen nu de Verlosser gekomen was. 

Het waren duidelijk geen toevallige ontmoetingen. God werkte met zijn Geest (de Heilige Geest) in mensen. 

Zo is het ook in onze levens. Gods geest werkt in mensen. Elke dag. Ook in jouw leven. Stel je er voor open en open je ogen. Zie dingen niet te snel als “toevallig”. 

Lees ook

Wil je meer ontdekken?