Verbonden met behulp van social media

Start | Verbonden met behulp van social media

Kerkdeuren blijven misschien dan wel gesloten maar gelukkig leven we in een tijd waarin we verbonden kunnen blijven: online. De website Jezus.nl helpt jou graag verder. Social media biedt talloze kansen. Ontdek hoe social media een positieve invloed kan hebben in jouw geloofsgemeenschap!

Facebook

Facebook is een bekend social media platform met veel opties. Je kunt bijvoorbeeld pagina’s, chatruimtes en open, besloten en geheime groepen maken. Maar welke is in deze chaotische tijden het handigst? 

Ons advies is een geheime pagina voor alleen leden. Hierop kun je gebedsverzoeken en getuigenissen delen. Alleen genodigden en leden kunnen de berichten lezen. Een beheerder houdt dan toezicht en beslist wie toegang heeft en welke inhoud wordt gedeeld. Facebook kon soms onoverzichtelijk worden en zo kunnen één of twee beheerders overzicht houden.

Ben jij een leider van je groep, dan is deze uitkomst ideaal. Wil je meer interactie met de personen binnen een groep, dan kan je ook een groepschat starten op Facebook. Waar dit ook kan, is op WhatsApp.

Video 1: Hoe maak ik een geheime groep op Facebook?

WhatsApp

Ook WhatsApp biedt verschillende mogelijkheden aan binnen groepschats. Misschien denk je: ‘Hè, bah. Niet nóg een groepsapp…’. Begrijpelijk. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een groepsapp aan te maken waarin maar één iemand berichten kan sturen? Op deze manier kan niet iedereen reageren en loop je niet over van de meldingen. Kijk hieronder voor de video’s waarin wordt uitgelegd hoe je dit soort groepen aanmaakt!

Video 2: Hoe maak ik een groep op WhatsApp met een persoon die kan praten?

Ook is het mogelijk om een verzendlijst te maken. Heel handig voor bijvoorbeeld mededelingen vanuit een persoon. In dit geval is er geen sprake van een groepsapp, maar een lijst van mensen die je individueel hetzelfde bericht kan sturen. Super handig voor bijvoorbeeld mededelingen.

Video 3: Hoe maak ik een verzendlijst in WhatsApp?

Tips om op te letten

Tot slot willen we je nog enkele algemene tips meegeven om aan te denken als je social media gaat gebruiken (of reeds gebruikt) in je geloofsgemeenschap.

 

Meldingen

Niets zo vervelend als eindeloze meldingen van nieuwe berichten. Om niet overprikkeld te raken, kun je bij veel social media je meldingen uitzetten. Per app kan dit verschillen. Maar het kan ook in je telefoon. Kijk maar:

Video 4: Hoe zet ik mijn meldingen uit (Android)?

Video 5: Hoe zet ik mijn meldingen uit (iPhone)?

Emoties zijn niet af te lezen

Je moet er rekening mee houden dat emoties vaak weinig tot niet af te lezen zijn in een tekst. Om onbedoelde ergernissen of discussies te voorkomen, raden we je aan om vooral positief en bemoedigend te blijven op social media. Dan kan het in ieder geval niet mis gaan!

 

Verwijderen van groepen of doorgaan?

Gelukkig is een virus iets tijdelijks. De groepen die je aanmaakt, kunnen daarom ook tijdelijk zijn. Misschien bevalt de online verbinding wel! Dan moedigen we je vooral aan om het door te zetten. 

 

Social Media-loos?

Vergeet echter niet dat echt sociaal contact nog meer verbinding tot stand brengt. Want daarvoor zijn we nu eenmaal gemaakt. Ook de mensen die geen social media hebben, moeten niet vergeten worden. Eenzaamheid of uitsluiting van de geloofsgemeenschap moet -vooral in deze tijd- voorkomen worden. Reik eens uit naar de mensen om je heen: maak een belletje of ga eens bij iemand langs. 

Jezus reikt uit naar mensen en laten wij dat ook blijven doen!