Snellezen? 5 redenen waarom je als langzame lezer beter af bent!

Vind jij jezelf een langzame lezer? En zoek je naar manieren om te leren snellezen? Take it slow, bro!

Lezen is goed!

Steeds minder mensen lezen. Zonde, want lezen is gezond! (ja, echt!) Onze breinen worden afgeleid door allerlei (social) media, continue prikkels en informatie. Ook Youtube en Netflix winnen het massaal van de geschreven (uh, getypte) letter.

Maar lezen is gezond, ook voor je intellectuele ontwikkeling. Het maakt niet uit wát je leest: als je voldoende leest, kom je onopgemerkt allerlei nieuwe informatie tegen. En groei je als persoon.

… en snellezen iets minder

Misschien is dat wel de reden dat mensen minder lezen. Omdat lezen van een bron van vermaak naar een middel is gegroeid: een middel voor meer productie, meer informatie, kennis en intelligentie. Terwijl je zoveel plezier kunt halen uit lezen. Zoveel ontspanning. En zoveel rust. Maar dan moeten we lezen wel halen uit het kader van efficiëntie en zelfontplooiing, waarin iedere seconde telt!

Nietzsche: ode aan de langzame lezer

Ook theoloog en filosoof Nietzsche (die man achter de uitspraak “God is dood“) lijkt er zo over te denken. Zo schrijft hij in het voorwoord van zijn boek ‘Oneigentijdse beschouwingen’ (1873-1876):

‘Dit boek is voor de rustige lezer bestemd, voor mensen die nog niet in de duizelingwekkende haast van ons voortrazende tijdperk meegesleurd zijn, […] voor mensen dus, die zich nog niet tot gewoonte gemaakt hebben om de waarde van alles af te meten aan de tijd die het kost of juist oplevert.

Dat wil zeggen: voor zeer weinig mensen. Die echter hebben nog tijd, die zijn nog in staat om de vruchtbaarste en krachtigste momenten van de dag te gebruiken om over de toekomst van onze beschaving na te denken. Die mogen zelfs de overtuiging koesteren dat ze op een echt nuttige en waardige wijze de avond halen, door zich namelijk te wijden aan de meditatio generis futuri [ofwel: een stukje bezinning].

Een dergelijke mens heeft nog niet afgeleerd om na te denken terwijl hij leest, hij verstaat nog het geheim van het tussen de regels lezen, ja, hij is zo ruimhartig dat hij zelfs nog nadenkt over wat hij gelezen heeft – misschien zelfs lang nadat hij het boek uit handen gelegd heeft.

En dan niet om een recensie of zelf weer een boek te schrijven, doch zomaar, om na te denken! Lichtzinnige spilzieke geest! Jij bent mijn lezer, want jij zult genoeg rust hebben om met de auteur een lange weg op te gaan, waarvan ook hij het einde niet kan zien.’

Dus: 5 redenen waarom je beter langzaam kunt lezen

Wat kunnen we leren van Nietzsche over snellezen? En waarom is snellezen niet zo belangrijk als je misschien denkt? Lees hier vijf redenen om langzamer te lezen (in plaats van sneller!).

#1: Lezen vermindert stress (en is daarom gezond!)

Lezen vermindert stress volgens een onderzoek van de Britse neuropsycholoog David Lewis. Al na zes minuten lezen verlagen je hartslag en spierspanning. Daarmee vermindert lezen stress met maar liefst 68 procent. Ter vergelijk:

  • Muziek luisteren vermindert stress met 61%
  • Een kop thee drinken vermindert stress met 54%
  • Een wandeling maken vermindert stress met 42%

Het maakt niet uit wát je leest volgens Lewis. Zolang het je maar helpt om je een hele andere wereld voor te stellen. Dan helpt het niet als snelheid je focus is, maar ontspanning!

#2: Door snellezen geef je je brein weinig tijd om te reflecteren

Nietzsche moet als theoloog en filosoof een hoop gelezen hebben. Ergens along the way moet hij tot de conclusie gekomen zijn dat de hoeveelheid informatie die je leest niet de sleutel tot wijsheid of succes is. Maar dat het gaat om reflecteren op wat je leest. “Wat betekent dit voor mij?” of “Wat betekent dit voor mijn omgeving?”

Nietzsche adviseert om te lezen zoals koeien herkauwen. Als je langzaam leest, kun je je eigen inzichten toevoegen. Gebruik je goede momenten van de dag om na te denken. Neem tijd om na te denken over wat je leest. Tijd voor een stukje bezinning. Over je eigen leven of ‘over de toekomst van onze beschaving’.

#3: Minder focus op effectiviteit

We hebben als mens de neiging om de waarde van dingen af te meten aan de tijd die iets kost of juist oplevert. Nietzsche zag dit 150 jaar geleden al! Niet(z)s(ch)en is goed voor je. En langzaam lezen helpt je om minder de waarde uit productiviteit te halen, maar meer uit bezinning en ontspanning.

#4: Mensen die veel lezen hebben langere levensverwachting

Yale University School of Public Health heeft aangetoond  dat mensen die regelmatig lezen een langere levensverwachting hebben. Lees je meer dan 3,5 uur per week? Dan heb je 23% lagere kans om te sterven in de 12 opvolgende jaren. Met een halfuurtje lezen per dag kun je dus al je levensverwachting verlengen! (hoewel dit lezen weer als middel tot een doel maakt, en daar wilden we juist vanaf! ;-))

#5: Langzaam lezen helpt je de ander echt te zien

Zie langzaam lezen als een oefening om de ander echt te zien. Achter elk boek, elke tekst zit een schrijver. Wat kom je bij het lezen te weten over de schrijver? Welke belangen, verlangens en overtuigingen heeft de persoon die de tekst heeft geschreven? Wat zegt hij of zij tussen de regels door?

Bij snellezen ligt het gevaar op de loer dat je voorbij gaat aan dit soort informatie. Gebruik langzaam lezen als oefening om de ander echt te zien. Niet alleen als je leest, maar ook in je ontmoetingen met anderen.

#6: Veel boeken lenen zich niet voor snellezen

Bij sommige boeken maakt het scannen van de informatie misschien niet uit. Maar er zijn veel boeken die zich niet lenen voor snellezen. Neem nu bijvoorbeeld werken van klassieke filosofen als Plato, Socrates of Cicero. Of de Bijbel.

Met snellezen ga je voorbij aan zoveel wijsheid, zoveel geheimen, zoveel nieuwe inzichten. Geef jezelf de tijd. En verhef langzaam lezen tot een kunst. Geniet van de waarde van stilstaan. Nietsdoen. En ontdek een diepte in het leven die je nog niet eerder zag.