Sandy Tales over vergeving | De Verloren Zoon

Je erfenis opeisen. Al je geld compleet verbrassen. En dan met hangende pootjes terug naar huis komen? Zou jij op zo’n iemand zitten wachten? In deze Sandy Tales over vergeving is dit precies wat er gebeurd. Hoe zal zijn vader reageren? Die was namelijk helemaal niet overleden. Hij was gevraagd door zijn zoon om alvast zijn erfdeel aan hem te geven. En dan komt zoonlief ineens weer naar huis. 

Wat is een Sandy Tales?

Een Sandy Tales is een verhaal wat verteld wordt met zand. De Zand Schepper Harm van Schaik creëert samen met Jesus.net de mooiste video’s met verhalen uit de Bijbel. Hij gebruikt daarbij speciaal zand wat op een lichtbak ligt. Zijn handen schilderen als het ware in het zand. In deze Sandy Tales over vergeving wordt het verhaal van de Verloren Zoon uitgebeeld.

Zandschepper Harm van Schaik

Verhalenverteller

Jezus is een ware verhalenverteller. Zijn verhalen worden ook wel gelijkenissen genoemd. Aan de hand van voorbeelden probeert Jezus moeilijke thema’s aan te snijden. De verhalen zijn vooral bedoeld om mensen een spiegel voor te houden. Vergeving is zo’n moeilijk thema. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Iemand die je kwetst of pijn doet. Het is niet altijd even makkelijk om iemand te vergeven als je boos bent. Of als je teleurgesteld bent in jezelf… 

De Verloren Zoon

In deze Sandy Tales over vergeving wordt het verhaal verteld van de Verloren Zoon, één van de meest bekende gelijkenissen van Jezus. Bekijk nu het verhaal.


Laten we het verhaal eens doorlopen. Tussendoor vind je persoonlijke vragen om zelf na te denken over het verhaal. Dat was immers de intentie van Jezus met dit soort verhalen. Mensen in de spiegel laten kijken naar hun eigen keuzes en gedrag. 

Verbrassen

De ellende begint bij de jongste zoon. Hij wil zijn deel van de erfenis opeisen, ondanks dat zijn vader nog leeft. Een rare gang van zaken. Zeker als hij een paar dagen later de hele boel verkoopt en er met het geld vandoor gaat. Hij drinkt, hij feest met zijn vrienden, hij winkelt en verbrast. Net zo lang tot er geen geld meer over is. En dat zijn ook zijn vrienden nergens meer te bekennen.

Ben jij wel eens in de steek gelaten door iemand? 

Hij kan ergens een baantje vinden om varkens te hoeden. En dat is in zijn cultuur echt the lowest of the low. Varkens waren onreine beesten en daar moest je eigenlijk niet bij in de buurt komen. En zelfs deze beesten hadden het beter dan hem. Hij mocht eens hun voer eten. Hoe zal hij zich gevoeld hebben? Een lege maag, vies, alleen en ver weg van huis. Het leek zo’n goed plan die erfenis maar nu…

Heb jij wel eens een levenskeuze gemaakt die op een grote teleurstelling uitliep? 

Trots opzij

De jongen zal vast diep hebben nagedacht. Zou hij de keuze om naar huis te gaan gemakkelijk hebben gemaakt? Of zou hij last gehad hebben van zijn geweten? Terug naar huis is een grote stap. Zit zijn familie nog wel op hem te wachten? Op hangende pootjes gaat hij terug naar huis. Liever als knecht bij zijn vader werken dan in deze situatie blijven zitten. Een dappere keuze. Hij zal ongetwijfeld zich over zijn trots hebben moeten heenstappen. Misschien zelfs zichzelf moeten vergeven. 

Heb jij wel eens jezelf moeten vergeven?

Hoe zal de reis naar huis zijn geweest? Liep hij met een steen in zijn maag? Bang om weggestuurd te worden. Of stiekem hopend op een fijn weerzien met zijn vader. 

Medelijden

Ziet hij het goed? Daar in de verte. Zijn vader. Hij staat hem gewoon op te wachten. En zijn vader ziet ineens een zwaar vermagerde en vervuilde jongeman aankomen. Wat is er met hem gebeurd? De vader krijgt medelijden en omhelst en kust zijn zoon. De jongen vraagt vergeving. Van zijn vader en van God. 

Zou jij medelijden hebben met deze jongen? 

Feest

Zijn vader is vooral blij om zijn jongen weer te zien. Hij laat een groot feest organiseren. Mooie kleren, lekkere eten. We weten niet hoe lange tijd er tussen het vertrek en de terugkeer van de zoon zit. Misschien heeft de vader zich wel jaren zorgen gemaakt over zijn zoon. Hij had waarschijnlijk geen idee waar de jongen gebleven was.  Misschien is hij al die tijd heel teleurgesteld en gekwetst geweest of zelfs heel boos. Toch lijken deze gevoelens er niet te zijn als hij zijn zoon weer ziet. 

Ben jij wel eens heel boos op iemand geweest? 

Het is duidelijk dat zijn vader hem vergeeft. Maar het verhaal is nog niet klaar. Want de oudste zoon begrijpt er niets van. Hij is nog wel boos. Een tweede kans? Hij is het er niet mee eens. Die broer van hem verdient geen vergeving. 

Heb jij zelf wel eens een tweede kans gekregen?

Die woede is ergens ook wel begrijpelijk. Je broer gaat er vandoor met de helft van het geld zonder ooit meer iets te horen en ineens staat hij op de stoep en dan zeker ineens blij zijn. De oudste zoon heeft er heel veel moeite mee. Hij heeft immers altijd goed voor zijn vader gezorgd. Nooit om iets extra’s gevraagd. Altijd hard gewerkt. 

Ben jij wel eens boos geweest omdat iemand ‘zomaar’ werd vergeven? 

Herkenbaar? 

Jezus vertelt dit verhaal niet zomaar. Hij wil mensen een spiegel voorhouden. De spiegel van vergeving. Het verhaal gaat dan ook niet alleen maar over de verloren zoon. Het gaat juist ook over de broer. Over de vader. Over verwachtingen en teleurstellingen. Lees hier meer uitspraken van Jezus over vergeving en lees hier het hele verhaal nog eens door in de Bijbel.

Herken je jezelf? In de zoon die fouten heeft gemaakt. In de vader die teleurgesteld is maar wat blij is als hij weer samen is. Of in de broer die misschien niet de hoofdpersoon is in dit verhaal maar ook zeker pijn heeft ondervonden. En misschien ook niet altijd zijn eigen wensen heeft gedeeld met zijn vader. 

Wie ben jij in de verhaal? 
Wat is jouw verhaal met vergeving?

Wil je doorpraten over deze Sandy Tales over vergeving? Of je antwoorden delen op de vragen die in het verhaal gesteld worden? Vul het contactformulier in en praat door met één van onze e-coaches.