Hoe vind ik rust bij God?

Soms is het leven één grote warboel. Zit alles in de knoop. In ieder geval in je hoofd. Dan kun je zo verlangen naar rust. Dat je gedachten even tot rust komen en je even kunt loslaten. 

In de Bijbel staat een prachtig boek namelijk de Psalmen. Boordevol liederen die dichtbij het leven staan. Liedjes over bijvoorbeeld depressie, boosheid, vergeving en hoe vind ik rust bij God? Psalm 23 is zo’n nummer. Poëzie eigenlijk. Deze psalm kan helpen om je ziel tot rust te brengen. 

Wat is een psalm?

De psalmen zijn gesproken liederen met muziek. Het woord ‘psalm’  is een Griekse vertaling van het Hebreeuwse woord ‘mizmoor’ en betekent  ‘spreekgezang met snaar begeleiding’. In de Bijbel staat een heel Bijbelboek met 150 psalmen. In veel kerken worden deze nog altijd gezongen.
Veel psalmen zijn geschreven door of voor koning David. Eén van de belangrijkste joodse koningen uit de geschiedenis. Hij is een voorvader van Jezus.

Sandy Tales | Psalm 23

Psalm 23 is één van bekendste psalmen. Het is eigenlijk een lied dat bezingt hoe God is en hoe je rust vindt bij God. Bekijk eerst de psalm in een Sandy Tales video. 

Wat is Sandy Tales?

Sandy Tales zijn verhalen die verteld worden met zand. De Zand Schepper Harm van Schaik creëert samen met Jesus.net de mooiste video’s met verhalen uit de Bijbel. Hij gebruikt daarbij speciaal zand wat op een lichtbak ligt. Zijn handen schilderen als het ware in het zand.

Sandy Tales

Lees hier Psalm 23

De HEER is mijn herder
het ontbreekt mij aan niets.
Hij laat mij rusten in groene weiden
en voert mij naar vredig water

Hij geeft mij nieuwe kracht
en leidt mij langs veilige paden
tot eer van zijn naam.

Al gaat mijn weg
door een donker dal,
ik vrees geen gevaar,
want u bent bij mij,
uw stok en uw staf,
zij geven mij moed.

U nodigt mij aan tafel
voor het oog van de vijand,
u zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over.

Geluk en genade volgen mij
alle dagen van mijn leven,
ik keer terug in het huis van de HEER
tot in lengte van dagen.

Klik hier voor andere vertalingen of talen van deze psalm.

Rust bij God

Het mooie van deze psalm is dat het verschillende emoties belicht, zowel angst als geluk. Het is vooral een statement hoe God naar jou kijkt en hoe je kunt rusten bij God. 

Even ontleden.

God zegt tegen jou:

– Ik zorg voor jou
– Jou zal niets ontbreken
– Ik geef je rust en kracht
– Ik zal je beschermen
– Wees niet bang
– Ik geef je moed
– Je zult gelukkig zijn
– Ik geef jou genade
– Op een dag zullen we samen zijn

Als je soms niet lekker in je vel zit of je hoofd is onrustig – lees, bekijk of luister dan deze psalm. Luister naar de woorden alsof ze direct naar jou worden gesproken. Pak een rustmoment en blijf de woorden herhalen tot ze indalen. 

Wat spreekt jou aan in deze psalm? Welke zin blijft hangen? Laat het ons hier vooral weten. 

Klik hier voor meer Sandy Tales.