63. Als een van uw broeders u kwaad doet, moet u het hem onder vier ogen zeggen.

Waarom dit beeld?

Het is makkelijk om negatief over iemand te praten of te roddelen waar diegene niet bij is. Maar Jezus daagt ons uit om je onvrede 1 op 1 bespreekbaar te maken. Daaruit kan een echte oplossing ontstaan, zoals dat ook het geval is bij een klant die zich beklaagt bij een ober. Het gaat om intimiteit in omstandigheden waar dat moeilijk is.

De uitspraak in context:

[ Jezus zei: ] “Als iemand verkeerd tegen je heeft gedaan, ga dan naar hem toe en praat met hem onder vier ogen. Als hij naar je luistert, heb je hem gered. Als hij niet naar je wil luisteren, ga dan met nog één of twee mensen naar hem toe. Want als twee of drie mensen hem zeggen dat hij verkeerd heeft gedaan, dan hebben ze gelijk. Maar als hij ook naar hen niet wil luisteren, moet je het aan de gemeente vertellen. Als hij ook niet naar de gemeente wil luisteren, moet je hem behandelen als een ongelovig of slecht mens.” (Matteüs 18:15-17, BB)

Ook interessant:

Is vergeving een onderwerp waar je meer over wilt weten? Kijk dan eens naar deze gratis, online cursus waarin je ontdekt wat vergeving is, maar ook niet is.