100. Wie overdag loopt, struikelt niet, want hij ziet het licht van deze wereld, maar wie ‘s nachts loopt, struikelt doordat hij geen licht heeft.

Waarom dit beeld?

Bij deze uitspraak van Jezus moet ik denken aan iemand die in het duister wandelt, maar alleen het pad waar hij op loopt is verlicht. Jezus geeft aan dat lopen in de duisternis gevaarlijk is. Wat je doet mag gezien worden.

De uitspraak in context:

De leerlingen zeiden tegen Hem: “Meester, laatst probeerden de Joodse leiders U daar te doden. En nu wilt U daar weer heen gaan?” Jezus antwoordde: “Een dag duurt toch twaalf uur? Als je overdag loopt, kun je zien waar je loopt. Je struikelt niet, doordat je in het daglicht loopt. Maar als je ‘s nachts loopt, struikel je, omdat je zelf geen licht in je hebt.” Daarna zei Hij: “Onze vriend Lazarus slaapt. Maar Ik ga naar hem toe om hem weer wakker te maken.” De leerlingen antwoordden Hem: “Heer, als hij slaapt, wordt hij weer beter.” Maar Jezus bedoelde dat hij gestorven was. Maar zijn leerlingen dachten dat Jezus bedoelde dat Lazarus gewoon sliep. Toen zei Jezus het duidelijk tegen hen: “Lazarus is gestorven. En Ik ben blij voor jullie dat Ik daar niet was. Want nu zullen jullie werkelijk in Mij geloven. Kom, we gaan naar hem toe.” Tomas, die ook wel Didymus [ (= ‘tweeling’) ] werd genoemd, zei tegen de andere leerlingen: “Kom, we gaan met Hem mee om samen met Hem te worden gedood.” (Johannes 11:8-16, BB)

Ook interessant:

Ga even terug in de tijd en zie hoe Jezus deze uitspraak deed. De film The Life of Jesus is een letterlijke verfilming van het Johannes-evangelie, het boek waaruit deze uitspraak komt.