Ongelooflijk. Dat kan toch niet echt zijn?

Een ongelooflijke boodschap. Er is leven na de dood. Er zal geen ziekte meer zijn. Heb jij zoiets wel eens gehoord? Iets wat iedereen voor onmogelijk houdt en dat toch geloven. Ik vind dat zelf wel moeilijk.

Stel je even voor. Begin van onze jaartelling. Een jong meisje van een jaar of 13. Verloofd met een man. Plannen aan het maken om te gaan trouwen. Voor ons klinkt het jong, maar in die tijd was dat nog wel normaal. 

Ze staat in haar huis en er komt een engel binnen. Daar schrikt ze flink van en dat kan ik me voorstellen. Dat gebeurt niet elke dag! En dan gaat die boodschapper van God haar vertellen dat ze een kind krijgt zonder dat er een man aan te pas komt. Dat kind zal een bijzonder kind zijn: Zoon van de allerhoogste God. 

Dan ben je toch compleet van slag? Dat is toch ongelooflijk? Hoe zou je reageren? Probeer je eens in te leven.

Dit gebeurde in het leven van Maria. Zij maakte dit echt mee. Ze vraagt zich ook af hoe dat kan en krijgt een antwoord wat ook niet gebruikelijk is: “De Heilige Geest zal bij je komen”. 

Deze geschiedenis als onderdeel van het Kerstverhaal is voor mij en jou zo lastig te begrijpen. Het gaat ons inbeeldingsvermogen echt flink te boven.

Maar wellicht is de reactie van Maria nog wel het meest bizar. Zij zegt gewoon: “Goed, de Heer mag met mij doen wat Hij wil. Ik hoop dat het zo zal gaan als u mij gezegd hebt.”

Ze gelooft wat haar gezegd wordt en gehoorzaamd.

Daarmee zie je een kern-element van geloof. Iets geloven wat voor ons niet mogelijk lijkt. Dat is nu ook zo. God heeft veel beloofd wat nog moet gebeuren. Dat ziekten zullen verdwijnen en doden zullen opstaan. We kunnen het niet geloven. Maar de engel zegt: Voor God is niets onmogelijk. Wat Hij zegt, gebeurt.

Dat is geloof. Zou je het aandurven om God te geloven op zijn woord? Volg Maria’s voorbeeld na en zeg: “Ok. Ik geloof. Ik wil gehoorzaam zijn.”

Lees ook

Wil je meer ontdekken?