Kun je God en mens zijn tegelijkertijd?

Een vraag die veel mensen bezighoudt. Eigenlijk van alle tijden en religies. Een lastig thema om te begrijpen als mens. Jezus werd verwekt door Gods geest en groeide in de buik van een mens. Ik heb geen idee hoe dat geweest moet zijn voor Maria. Het was met recht een uniek iets. Niemand eerder had het meegemaakt. 

Na Jezus’ geboorte was hij een “gewoon” kind. Hij had eten nodig. Hij moest op tijd naar bed. Hij zal dingen hebben geleerd van zijn vader Jozef. Maar af en toe komt er iets naar boven wat niet te begrijpen valt. Zo ook het verhaal van vandaag uit Jezus’ leven. 

Net als iedereen in die tijd gingen de mensen één keer per jaar naar de tempel in Jeruzalem. Daar bleven de gezinnen dan een paar dagen en gingen weer terug naar hun huizen. Zo ook Jozef en Maria en hun gezin. Ook Jezus gaat mee als 12-jarig jongetje. Je ziet hem spelen, rennen met vrienden, enthousiast zijn over de stad en genieten van het feest. 

Na afloop zijn Jozef en Maria hem kwijt. Na lang zoeken (en teruggaan naar de stad) vinden ze hem terug. Niet op een speelplaats, niet bij feestende mensen, maar bij de geleerden van de stad. Dat is toch bizar. Daarin zie je dat hij geen “gewoon” kind was. En dan zijn antwoord: “Ik moest bezig zijn met de dingen van mijn Vader.” En daar bedoelt hij Jozef niet mee. Hij bedoelt God. 

Maria hoort het aan en bewaart die woorden. Zij weet weer iets meer. Zij had bezoek gehad van de engel die de geboorte van Jezus aankondigde. Zij had de ervaring van de verwekking van een kind zonder een man. En dan nu ook de uitspraak dat hij met de dingen van zijn Vader God bezig moest zijn. Zij weet al dat Jezus bijzonder is. Zij bewaart al die dingen in haar hart. 

Jezus is meer dan het Kerstkind. Jezus is de Zoon van God. Dat is begonnen bij Kerst, maar het gaat verder. Kerst is de start, maar waar loopt het op uit. 

Wees net als Maria. Volg het leven van Jezus. Bewaar die woorden in je hart en ontdek wie hij is. Ook voor jou.

Lees ook

Wil je meer ontdekken?