Kerst is anders dan je denkt

Kerst: het feest van lichtjes, de kerstboom, een uitgebreide maaltijd. Familie bij elkaar. Rijkdom en overvloed. Het lijkt er op dat vrijwel iedereen meedoet. En als er mensen zijn die niet mee kunnen doen, dan is het eerder de groep die aan de rand staat. De eenzamen, aan de rand van de samenleving.

Maar als we gaan kijken naar de realiteit van het Kerstfeest in de video van vandaag, dan zien we een heel ander beeld. Jezus, de redder van de wereld, wordt niet geboren in een paleis, maar in een stal. Zijn moeder is geen welgesteld iemand, maar een arm meisje. God laat het nieuws niet in de grote stad horen, maar op het veld, achteraf. En de mensen die het horen, de herders, waren het uitschot van de samenleving.

Toen de herders bij de geboorte van Jezus gekomen waren, waren ze zo onder de indruk dat ze de boodschap aan iedereen gingen vertellen. Maar nergens lees je dan anderen gingen kijken. Blijkbaar was het niet interessant genoeg. 

Kerst is anders dan we denken. Het is het begin van Gods zichtbare omzien naar de wereld. God gaf zijn eigen zoon, hoe moeilijk dat ook is voor ons om te begrijpen. Jezus gaf zichzelf als een kwetsbaar jong kind in een voerbak. Ook voor Maria was het moeilijk te begrijpen. Zij bewaarde alles in haar hart om er later goed over te kunnen nadenken.

Misschien is het tijd om Jezus zo te leren kennen. Verdiep je in hem. God herstartte de geschiedenis op een wonderlijke manier.

Wil je meer ontdekken?