Jurek had last van demonen: ‘Jezus stond voor datgene waar ik niet bijhoorde’

Het grootste gedeelte van zijn leven was Jurek Woller (34) agnost. Hij was ervan overtuigd dat alles wat je met wetenschappelijke methodes kunt onderbouwen de beste benadering van de werkelijkheid is. Wanneer hij geconfronteerd wordt met een bovennatuurlijke ervaring gaat hij op zoek of er misschien meer is tussen hemel en aarde.

Zoektocht

Eigenlijk was Jurek helemaal niet op zoek naar ‘meer’. ‘We waren net verhuisd naar een mooi oud pand in Utrecht toen mijn vriendin last kreeg van ‘spoken’ in huis. Daar had ze hulp voor nodig.’ Als een man hen helpt om de geesten te verjagen, merkt Jurek tot zijn verbazing een groot verschil in huis. Hij is zijn hele leven al nieuwsgierig ingesteld en wil weten hoe dingen werken. Daarom vraagt hij de man naar wat boekentips om zich meer te verdiepen in de bovennatuurlijke wereld.  

Wanneer hij op een avond uit eten gaat met zijn vriendin, ziet hij iets raars in de hoek. ‘Zo hadden we veel van dat soort momenten. Dat we onafhankelijk van elkaar dingen begonnen waar te nemen. Het was net of ik gevoelig werd voor een werkelijkheid die er ook is, maar waar de meeste mensen niet gevoelig voor zijn.’ Via Google stuit hij op een boek van Elly Sterk. Zij had 25 jaar lang de inwijdingsstappen gevolgd bij het rozenkruis.

Het Rozenkruis is een spirituele beweging die ontstond in Europa in de vroege 17e eeuw en begin vorige eeuw in Nederland nieuw leven is ingeblazen. Het doel van deze ‘school’ is om te ontdekken dat er meer is onder hemel en aarde dan het leven van alle dag, door meer en meer in contact te komen met het geestelijke deel van de werkelijkheid. Het is vergelijkbaar met de Vrijmetselaars.

‘Op dat moment voelde ik iets in mijzelf trekken wat zei: Nee je gaat gewoon door. Net alsof er al een touwtje gevormd was, wat mij er dieper in wilde trekken. Er zat iets wat er niet thuis hoorde.’

Wie moet ik geloven?

Inmiddels is Jurek ervan overtuigd geraakt dat er meer is dan de materiële werkelijkheid, hij raakt steeds meer verstrikt in allerlei geestelijke machten. ‘Ik wilde daar een goede weg in vinden, maar stuk voor stuk leken allemaal dingen waarvan ik dacht dat het goed was, hun ware gezicht te laten zien.’

Hij denkt terug aan het verhaal van Elly Sterk. ‘Zij had uiteindelijk haar hulp gezocht bij de God van de Bijbel. Voor haar was dat de weg eruit geweest, maar mij stond het heel erg tegen. Dat hele idee van goed en kwaad. En dan had je nog die Jezus. Een historisch persoon. Tweeduizend jaar geleden geleefd. Hoe kan die nu nog van betekenis zijn? Toch was het voor mij op dat moment de enige uitweg die ik zag. Ik dacht laat ik gewoon Googlen: Hoe word ik christen?

Wil Jezus mij vergeven?

Na zijn gebed ervaart Jurek een stuk verlichting en bevrijding. Hij besluit op een later moment met andere mensen te bidden. ‘Het bijzondere is: Het ging precies zoals je het in de Bijbel leest. Met een luid geschreeuw werden de geesten weggestuurd. Daarna voelde ik dat het vrij was.

‘Heel veel dingen bleken heel anders te zijn dan ze in eerste instantie leken. De God van de bijbel, de God van Jezus is de afgelopen zeven jaar betrouwbaar geweest en bleek alleen nog maar liefdevoller dan ik had gedacht.’ 

Ben je geraakt door het verhaal van Jurek of zelf op zoek naar verlichting? Stuur ons dan een berichtje via het onderstaande formulier. Onze coaches nemen de tijd om naar je verhaal te luisteren.

Lees ook

Wil je meer ontdekken?