“Eindelijk vond ik innerlijke rust.”

“Angst heeft eigenlijk altijd mijn leven beheerst,” vertelt Delja Pruis. Al van jongs af aan ervaart ze veel onrust in haar leven. “Als tiener was ik ervan overtuigd dat ik zou sterven voor mijn 40e verjaardag. Ik weet niet waarom, maar misschien omdat een vriend van mij stierf in een auto-ongeluk, toen ik 16 jaar oud was. Hoe erg ik ook mijn best deed, ik voelde mij nooit goed genoeg. Ik kon maar geen innerlijke rust ervaren om echt van het leven te genieten.”

Zoektocht naar innerlijke rust

“Ik kom uit een fijn gezin en ben opgegroeid met het christelijk geloof. Maar ik was bang voor God. Bang dat ik het nooit goed genoeg zou doen. Totdat iemand een keer tegen mij zei: “Delja, je bent zo hard bezig om je best te doen, dat je vergeet dat Jezus jou al liefheeft zoals je bent.”

Het leek alsof er wat puzzelstukjes in elkaar vielen. Delja pakt haar Bijbel erbij en leest: “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan. Ik zal jullie rust geven.” Uit het Bijbelboek Mattheüs 11:28. “Naar die innerlijke rust was ik op zoek! Ik bad tot God en ervaarde echt die innerlijke rust in mijn ziel. 

Genieten van het leven

“Zo nu en dan steek die angst nog wel eens de kop op. Dan denk ik dat ik niet goed genoeg ben. Maar dan hoor ik Jezus zeggen: “Delja – ik hou van jou zoals je bent, niet om wat je doet.” Dit geeft mij zoveel kracht. Ik heb ook geleerd meer van het leven te genieten, ondanks de ernst ervan. Jezus is een voorbeeld voor mij geworden in het genieten van de goede dingen die God de Vader gegeven heeft. Ik denk dat het door Hem komt dat ik weer kan genieten als een klein kind dat met haar ouders gaat picknicken; lekker onbezorgd genieten van de zorg waarmee het omringd wordt.”