Hoe moet je bidden? Lees deze 12 tips!

‘Ik weet niet wat ik moet zeggen.’
‘Ik heb er geen tijd voor.’
‘Ik kan mij compleet niet concentreren.’
‘Ik heb het gevoel dat ik tegen een muur praat.’

Herken jij een van deze dingen? Je bent niet de enige! Veel mensen willen wel bidden, maar weten niet zo goed hoe. Hoe moet je bidden eigenlijk? Hoe begin je? Wil jij ook leren bidden? Lees hier onze 12 tips voor een actievere, fijnere en natuurlijkere manier van bidden!


1. VRAAG HOE JE MOET BIDDEN AAN JEZUS!

Als je meer wil leren over bidden, kun je het beste bij Jezus aankloppen. Jezus is de beste gebedsleraar aller tijden. Hij nodigt je uit van hem te leren:

“Doe wat ik je zeg. Leer van mij. Want ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij mij innerlijke rust vinden.”

Klinkt als goed gezelschap toch?

2. ACHTERHAAL JE GEBED-STRUGGLES

Er zijn veel dingen waar je tijdens het bidden tegenaan kunt lopen. Maak het concreet: Waar loop je precies tegenaan?

  • Val je in slaap tijdens je gebed?
  • Weet je simpelweg niet wat je moet zeggen?
  • Kun je niet lang stil zitten?
  • Of…

Ontdek precies wat jouw obstakels zijn bij bidden. Schrijf ze desnoods op. Benoem je obstakels. En vertel ze tegen God.

Misschien vind je dat juist wel moeilijk aan bidden. Om dingen van jezelf aan God te vertellen. Misschien voel je je schuldig. Of vind je het spannend. Begrijpelijk hoor!

Maar weet dit: God weet al precies wat er zich in jouw hoofd en hart afspeelt. Dus je hoeft je niet te schamen of te twijfelen. Hij heeft het al gezien. Hij houdt van je en wil met je in verbinding staan. En wil daarom maar al te graag van je horen. Hij eist geen stramien van jou in hoe moet je bidden. Schrijf je worstelingen en je gevoelens daarom maar gewoon op. Lees ze daarna hardop aan God voor, een voor een. Een mooie eerste stap!

3. SCHRIJF OF TEKEN JE GEBED

Het kan ook zijn dat je je afvraagt hoe je moet bidden, omdat je de woorden niet weet of kunt vinden. Vind jij het ook moeilijk om uit je woorden te komen? Schrijf je gebed eens op. Zet een timer van 15 minuten en schrijf alles op wat er in je opkomt, alsof je een brief schrijft. Ben je meer van het tekenen? Teken je gebed, geef het op jouw manier vorm.

Het kan helpen om het niet allemaal op losse brieven te schrijven, maar juist in een schrift of boekje. Je kunt hier in ook opschrijven wat jou bezig houdt in jouw relatie met God. Je verzamelt als het ware momenten met God. Het kan erg bemoedigen om dat later dan terug te lezen.


4. WEES STIL. BLIJF STIL.

Hoe moet je bidden? Nou, begin gewoon eens met stil zijn! Dit is best lastig in de wereld van tegenwoordig. Lang niet iedereen heeft de luxe van stilte. Misschien heb je wel kinderen, woon je midden in een drukke stad of heb je gehorige muren en drukke buren.

Zet je telefoon-timer op 10 minuten en wees die tijd muisstil. Je kunt, als je wilt, ook je ogen sluiten, dan heb je nog een grotere stilte ervaring. Misschien vind je dit wel een enorme uitdaging. Start dan eens met 1 minuut stil zijn. En voeg er elke dag 1 minuut aan toe. Voor je het weet, ben je zo 10 minuten stil!


5. LAAT JE GEBED LEIDEN

Een app met een geleid gebed kan je heel erg helpen als je zelf vaak afdwaalt. Je luistert naar een gesproken gebed, waar een bijbeltekst en vragen klinken. De bidden onderweg app is een Nederlandse aanrader. Is Engels voor jou geen probleem? Probeer de Pray-as-you-go app. Als je oortjes bij je hebt, kun je ook in de trein geleid bidden!


6. VOLG EEN CHRISTELIJKE GELEIDE MEDITATIE

Een meditatie of overpeinzing, helpt je stil te worden. Meditatie is niet altijd zweverig, het is gewoon een moment dat jij neemt om na te denken over een bepaald onderwerp of bepaalde woorden. Heel handig als intro voor je gebed. De app Soultime staat vol gratis (en betaalde) Engelstalige meditaties. Met een geleid gebed oefen je stap voor stap het stil zijn.

Een andere aanrader is de meditatie van Herdelight. Abonneer je op de letter of delight en je krijgt de meditatie vanzelf in je mailbox. Je kunt ze ook via haar YouTube kanaal bekijken!


7. BID BEWEGEND

Ga wandelen en nodig God uit om met je mee te gaan. Sommige mensen die in de natuur wandelen zeggen dat ze daar God dichtbij voelen.Terwijl je wandelt ordenen je gedachten en kun je makkelijker praten. Dat zijn goede momenten om je hart bij God te luchten. Als je een keer in een moeilijke situatie zit of veel vragen hebt, ga dan eens wandelend bidden. Stel God voor je vertrekt de vragen die op je hart liggen en ga daarmee wandelen.


8. ONTHOUD JE GEBEDSPUNTEN

Heb jij dat ook? Zit je midden in je gebed, weet je ineens niet meer hoe je verder moet. Of je bent klaar met bidden en ineens herinner je je die 5 andere dingen waar je ook nog voor wilde bidden. Daarvoor bestaat de app Prayermate. Deze app genereert een lijstje van standaard 5 punten voor jouw gebed. Je kunt er zelf meer aan toevoegen. Als er mensen zijn waar je voor wil bidden of situaties waar je voor langere tijd voor wilt bidden, is deze app super handig.


9. LEES EN LEER MEER OVER BIDDEN

Ontdek meer over bidden, dat helpt! Lees bijvoorbeeld een boek over bidden, bijvoorbeeld ‘School van het gebed’ van Anselm Grün, waarin hij een aantal gebedsvormen uitlegt. Ben je minder van de boeken? Download de YouVersion Bijbel app. Hier kun je heel veel leesplannen vinden over allerlei verschillende onderwerpen, ook over bidden. Lees bijvoorbeeld de volgende leesplannen: Connection: Verbinden Met God of Bidden voor je olifant


10. RICHT EEN GEBEDSGROEP OP

Nodig een paar vriend(inn)en uit voor een gebedsgroep. Bid voor elkaar, leer van elkaar en vraag de anderen om tips voor hoe moet je bidden. Je hoeft natuurlijk niet bij elkaar in de buurt te wonen, want een whats-app groep kan net zo goed. Deel je gebedspunten en bid er samen voor. Je kunt natuurlijk ook een zoommeeting houden of een Christelijke Discord joinen, daar wordt ook vaak samen in gebeden.


11. VOLG EEN WORKSHOP IN BIDDEN

Laat je inspireren door een nieuwe gebedsvorm. Zoek iets om de hoek van je huis? Google in je woonplaats, misschien zijn er wel gebedskringen bij jou in de buurt. Of Taizé-vieringen waar je aan kunt sluiten. Van andere ‘bidders’ kun je heel veel leren.


12. MAAK VAN ORA ET LABORA JE LEVENSMOTTO

Ora en lawattes? Ora et labora, het is Latijn voor bid en werk, afkomstig van monniken die gebed en werken afwisselden. Soms zelfs combineerden. Gebruik het idee eens om tijdens jouw dagelijks klussen een gesprek aan te knopen met God. Praat met Jezus terwijl je in de tomatensoep roert, de schone handdoeken opvouwt, of naar je werk fietst. Veel mensen bidden graag tijdens het fietsen.

BIJZONDER!

Weet je nog het eerste punt, dat Jezus jouw persoonlijke gebedsleraar wil zijn? Zodra je Jezus uitnodigt in je leven, krijg je een persoonlijke mentor erbij: de Heilige Geest. Hij is jouw wegwijzer. Dus vraag de Heilige Geest voor je bidt om hulp. En je weg wordt gewezen, lees maar wat Jezus daarover zegt:

“Omdat jullie bij Mij horen, zal de Vader jullie straks de Helper sturen. Hij is de Heilige Geest. Hij zal jullie alles leren en alles helpen herinneren wat Ik tegen jullie heb gezegd.”(uit: Johannes 14:26)

“En omdat we maar zwakke mensen zijn, helpt Gods Geest ons. Want we weten zelf niet goed wat en hoe we moeten bidden. Maar de Geest bidt Zelf voor ons met zuchten die niet in woorden zijn uit te spreken.” (uit: Romeinen 8:26)

Deze blog is gebaseerd op een artikel van www.lichterleven.nleen prachtige website die je verder helpt om te groeien in bidden en bijbel lezen. Wil jij graag doorpraten met iemand over bidden of heb je andere vragen? Stuur ons hier een bericht! Wil je graag voor je laten bidden? Stuur ons gerust hier een bericht.