Hoe kun je bidden?

Start | Hoe kun je bidden?

Hoe kun je bidden? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Soms zit er een gedachte achter dat men bang is ‘verkeerd’ te bidden.

Maar wat is bidden nu eigenlijk? Eenvoudig gezegd is bidden gewoon praten met God, net zoals je met je beste vriend zou praten. Hij hoort je als je tegen Hem praat en Hij antwoordt ook. Hoewel, dat laatste vinden we vaak moeilijk want hoe doet Hij dat dan?

Bidden is tweerichtingsverkeer. Naast dat we spreken tot God, is het ook van belang om te luisteren. Hoe spreekt God dan? Hij spreekt tot je door de Bijbel of God geeft je gedachten. God kan ook door een lied tot je spreken, en Hij spreekt door andere christenen. Als je een gezond leven van gebed wilt ontwikkelen, moet je de discipline hebben om te luisteren.

Tips die kunnen helpen

Allereerst heeft het te maken met een keus. Wil je praten met God of niet? Geen enkele andere tip kan deze eerste keus beïnvloeden. Als je dan gaat bidden, zorg er dan voor dat je pen en papier bij de hand hebt. Als er dan dingen in je gedachten komen van wat je nog moet doen of waar je mee bezig bent, schrijf die dan op. Op deze manier vergeet je ze niet en heb je jezelf geholpen je gedachten leeg te maken.

Maak gelijktijdig voor jezelf een lijstje waarvoor je wilt bidden. Dat kan een gebedslijstje zijn, maar noem ook dankpunten.

Probeer ook eens helemaal stil te zijn en richt je op God. Houd pen en papier bij de hand. Komen er dingen in je op die je nog moet doen, schrijf deze op een blaadje. Komen er andere gedachten in je op, schrijf die op een ander blaadje. Misschien dat het God is die deze gedachten geeft.

Leg jezelf verder ook geen druk op dat je een bepaalde tijdsduur moet bidden. Niets is zo frustrerend om dat bij jezelf te doen en dan te ontdekken dat het niet lukt. Het geeft niets als je de ene keer maar 5 minuten aan het bidden bent en een volgende keer weer langer. Ook geeft het niet als je een dag het even vergeet. Met andere woorden, wees ontspannen. Het gaat erom dat je praat met God en niet om het voldoen aan regels.

Wat komt er allemaal bij kijken als je praat met God?

Om je gebed wat balans en inhoud te geven is er een heel handig hulpmiddel. Je hebt dat hulpmiddel altijd bij je. Het is je eigen hand.

Op deze manier is je gebed altijd in een balans en voorkom je dat het alleen maar een verlanglijstje is wat je opnoemt.

Gebedsdagboek

Je kan op elk moment van de dag met God praten, maar het helpt om ook een aparte tijd van gebed te hebben. Gebruik een gebedsagenda als een hulpmiddel om te bidden voor onderwerpen personen. Bijvoorbeeld op de ene dag bid je voor je familie, de andere dag voor je kerk enz. Gebruik een schrift als gebedsdagboek waar je de datum opschrijft en de onderwerpen en personen waarvoor je bidt en wat je voor hen bidt. De tijden dat je bidt voor die onderwerpen of personen houd je in dat gebedsdagboek bij. Kijk wat er gebeurt en vergeet de beantwoorde gebeden niet te vermelden en dank God voor de gebeden die hij verhoord heeft.

Online gebedscursus

Een 10-daagse cursus met Ron van der Spoel die je zal bemoedigen en je leven kan veranderen. Deze cursus heeft de mogelijkheid om zelf iemand te vragen met wie je kan delen wat jij wil.

Het Onze Vader

Het Onze Vader is het gebed dat Jezus zijn volgelingen leerde bidden. Dit gebed wordt dagelijks gebeden door miljoenen gelovigen over de hele wereld. Dit gebed verbindt ons. De Zandschepper heeft het Onze Vader prachtig in beeld gebracht.