Het ontstaan van de kerk

Start | Uncategorized | Het ontstaan van de kerk

Het bestaan van de christelijke kerk tegenwoordig en door de eeuwen heen is uitzonderlijk. Waarom bleven de volgelingen van Jezus in hem geloven, zelfs na de kruisiging?

Stel je voor dat het verhaal van de arrestatie en de kruisiging van Jezus, een jood die 2000 jaar geleden leefde in het Midden Oosten, echt waar is. Ik denk dat een hoop mensen zich daar wel iets bij kunnen voorstellen. Het is bijna een oud dramastuk over de fatale liefde tussen Romeo en Julia. Een verhaal waar overtuiging en passie grote gevolgen. Schokkend grote gevolgen eigenlijk. Hoort het verhaal van Jezus ook niet in dit rijtje thuis?

Maar stel je nu eens voor dat de opstanding van Jezus echt is gebeurd. Want dat maakt het verhaal nog uitzonderlijker. Een fatale liefde, we zien het vaker. Mensen die zichzelf martelen tot de dood erop volgt of als martelaar willen sterven als levende bom. Alles voor hun geloof.

Jezelf opofferen is uitzonderlijk maar het offer van Jezus is niet het enige offer dat voorkomt in de geschiedenis. Maar de opstanding…dat hebben we niet eerder meegemaakt. Eerlijk: dat was nog nooit voorgekomen.

Geloof in de opstanding van Jezus

Je moet goed begrijpen dat geloven in de opstanding cruciaal is voor het bestaansrecht van het Christelijk geloof:

“ Geloof in de opstanding is de belangrijkste hoeksteen in het bouwwerk van het Christelijk geloof. Haal die weg en alles stort onvermijdelijk in.” ~ Quote from H.P. Liddon

Je kunt het verhaal zien als een voorbeeld die we moeten volgen. Jezus hield vast aan zijn overtuiging en moest dat met de dood bekopen. Maar christenen geloven niet het eindigde bij zijn dood. Jezus stierf maar stond ook op uit de dood. Zijn fatale liefde was uiteindelijk niet voor niets.

WHY DID GOD BECOME HUMAN?

The deeper level of the Christmas story is that God became man. This taking on of human form is called ‘incarnation’ by the church. But what is the meaning of all of this and what is the reason why this idea is important? Read it »

De dood van een leider

Je kunt geloven in een levende Jezus. Niet omdat het een melodramatisch verhaal is, maar simpelweg omdat de christenen dit in de eerste eeuw al deden. Zij twijfelden er niet aan dat Jezus leefde. In welke vorm maakt niet. Hij leeft en de dood kon hem niet verslaan.

Zonder de opstanding was de kerk nooit ontstaan en blijven bestaan. In de tijd van Bijbel waren er vaak opstandjes en rebellengroepen, maar deze groepen hielden op te bestaan als de leider stierf. Maar bij de volgelingen van Jezus gebeurde het tegenovergestelde. Ze gingen niet eens op zoek naar een andere leider. Het was en blijft Jezus. Hij is de Heer, om hem draait het geloof.

De hele wereld

Door de eeuwen heen verspreidde het Christelijke geloof zich over de hele wereld. Al in het begin reisden de apostelen naar Afrika, Azië en Europa. En nu vind je de kerk overal. Volgelingen van Jezus lijken niet altijd op elkaar. Maar is één ding dat hen verbindt. De overtuiging dat Jezus de Heer is.

Al die verschillende kleuren

De christelijke geloofsbelijdenis zegt dat we geloven in één kerk. Deze eenheid zit ‘m niet in dezelfde kerkelijk structuur, cultuur, muziek of geuren. Niet uit dezelfde kleding, dezelfde liedjes of dezelfde taal. Er zijn heel veel verschillende soorten Christelijke kerken op de wereld. Het geloof in Jezus, als redder van de wereld, is de bron van alle hoop.

Jezus volgen?

Het christelijk geloof is niet iets voor je hoofd. Het omvat het hele leven. Regelmatig vroeg Jezus aan mensen om hem te volgen. Hij zei erbij dat het niet eenvoudig zou zijn. Maar hij beloofde dat hij er altijd zou zijn.

Lees meer

A Miracle Every Day

Sign up and I would be happy to send you my encouragement email called “A Miracle Every Day” each morning!

Eric-handtekening-witteachtergrond

We’re just getting started.

Discover more.

Other Categories

Zullen we doorpraten?

Heb je een vraag, wil je je verhaal kwijt of een goed gesprek? Vul dan onderstaand formulier in. Een van onze vrijwilligers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Enable javascript in your browser if this form does not load.

Wil je meer ontdekken?