“Ik overleefde een bomaanslag en vergaf de dader”

Harvey Thomas over vergeving

Harvey Thomas was woordvoerder van de Britse premier Margaret Thatcher toen er een bomaanslag werd gepleegd. Vijf mensen overleden en 34 mensen raakten gewond. Hij overleefde deze bom en besloot na jaren de bommenlegger te vergeven. Het verhaal van Harvey Thomas over vergeving leidde tot veel ophef in de Britse pers. Lees hier het artikel van de BBC. Want waarom zou je iemand vergeven die een ander dood wilde hebben?

Krant-bomaanslag

De dader Patrick Magee

Patrick Magee is de man verantwoordelijk voor de bomaanslag. Drie weken eerder plaatste hij de bom in een hotelkamer in Brighton, vlakbij de kamer waar premier Thatcher zou verblijven. Zelf zat hij ergens ondergedoken. Zijn doel? Chaos creëren en de strijd om Noord-Ierland ook uit te vechten op Engels grondgebied en niet alleen in Noord-Ierland. Dat er doden zouden kunnen vallen, was slechts ‘collateral damage’, bijkomende schade.

Terug naar Brighton

We hebben Harvey opgezocht en zijn met hem teruggegaan naar het plaats delict. Hij blikt terug op zijn leven en vertelt over zijn ontmoeting met de aanslagpleger. Het is voor de meeste mensen ondenkbaar, maar Harvey raakte bevriend met de bommenlegger…

Hoe is zoiets mogelijk, dat je bevriend raakt met iemand die je dood wilde hebben? Kan dat wel? Hoe doe je zoiets? Dat hebben we hem gevraagd toen we op de boulevard van Brighton rondliepen. Luister naar het verhaal van Harvey Thomas over vergeving.

Het verhaal van Thomas komt ook naar voren in een cursus over vergeven. Deze online cursus kun je hier gratis volgen. Het is een pittig thema. Veel mensen zitten opgesloten in pijn en bitterheid vanwege het verleden, wat mensen ze hebben aangedaan. Hoe kan je loskomen van dat verleden, hoe kan je stappen zetten naar een nieuwe toekomst? In deze cursus komt het allemaal aan bod. Je krijgt praktische handreikingen om zelf stappen te zetten.

Meer persoonlijke verhalen lezen over vergeving? Lees ook het verhaal van Desmond Tutu of Corrie ten Boom.