Wat is Global Day of Forgiveness?

Had jij er al eens van gehoord: Global Day of Forgiveness? Deze dag staat misschien niet vast in jouw agenda maar waarom ook niet? Op 7 juli wordt wereldwijd stilgestaan bij: vergeving. 

Het belang van vergeven

Een moeilijk thema waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Mensen kunnen je pijn doen of teleurstellen of misschien ben je wel teleurgesteld in jezelf. Op deze Global Day of Forgiveness sta je stil bij het belang van vergeven. Voor de ander maar soms ook vooral voor jezelf. 

Wie heeft deze dag bedacht?

In 1994 bedachten een aantal Canadezen van het team bij de christelijke organisatie CECA (Christian Embassy of Christ’s Ambassadors) deze bijzondere dag. Waarom? Ze wilden één moment in het jaar stilstaan bij vergeving en prikten daarvoor 7 juli op de agenda. Als een soort kickstarter of motivatie om te vergeven. Door het feestdag te maken, probeerden ze het ook een gezamenlijk moment te maken. Je staat er niet alleen voor.

Al snel werd deze dag opgepikt in andere landen en zo op de wereldwijde kalender belandt met feestdagen. En er is zelfs concurrentie. Op 1 augustus wordt namelijk de International Day of Forgiveness gevierd. Weer een andere club die met het thema aan de slag gaat. Zo zie je maar hoe belangrijk dit thema wordt gevonden. 

Vergeven is moeilijk

Vergeven is ontzettend moeilijk. Dus deze dag is ook niet bedoeld als een soort magische dag waarop dat ineens heel makkelijk gaat. De Global Day of Forgiveness is vooral bedoeld om je aan het nadenken te zetten. Als je pijn bent gedaan, kan dit als een zware last worden meegedragen. Je hele leven lang. Vergeven kan helpen om die zware stenen uit je rugzak te halen. Hoe lang wil je deze stenen nog meedragen? Deze dag kan een aanleiding zijn om in gesprek te gaan of om voor jezelf de keuze te maken om te vergeven. Dit kan een hele bevrijding zijn.

Wist je dat vergeven gezond is? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die in staat zijn om te vergeven (zichzelf of anderen) gelukkiger zijn, minder stress ervaren en beter in hun vel zitten. 

Hoe kan ik stilstaan bij de Global Day of Forgiveness?

  1. VERGEEF | Neem een moment om stil te staan bij de mensen die jou pijn hebben gedaan en maak een bewuste keuze om hen te vergeven. Soms kan het helpen om een handeling te doen. Pak bijvoorbeeld een steen en schrijf hun naam op. Zoek een mooie plek langs het water en gooi de steen zo ver mogelijk het water in. Laat het los.
  2. VRAAG VERGEVING | Vraag om vergeving. Zit je zelf in je maag met iets wat jij hebt gedaan? Zie deze dag als een kans om bewust een stap te nemen om vergeving te vragen. Stuur die persoon een kaartje of bel. Neem een stap waarin je de ander laat zien dat je spijt hebt.
  3. LOSLATEN | Of maak een lijstje met mensen waar je boos op bent. Dit hoeven niet altijd persoonlijke contacten te zijn. Dit kunnen ook politici zijn, bekende mensen of voorouders. Het kan zijn dat jij je ontzettend opwindt over bepaalde zaken of mensen. Deze dag kan je ook even een moment van bezinning geven en jezelf los te maken van die boosheid.
  4. KIJK EEN FILM | Ga een film kijken met het thema vergeving zoals Invictus of Les Miserables.
    Klik hier voor meer filmtips!
  1. LEZEN | Laat je inspireren door persoonlijke verhalen over de worsteling om daders te vergeven
Corrie ten Boom over vergeven
Lees hier het verhaal van Corrie ten Boom: “Ik vergaf de man die mede-verantwoordelijk was voor de dood van mijn zus.”
Of het verhaal van Desmond Tutu: “Vergeven is jezelf bevrijden”
  1. INSPIREREN | Laat je inspireren door wat Jezus heeft gezegd over vergeving zoals deze uitspraak
Eenmaal vergeven, blijft vergeven | Uitspraak Jezus

7. PRATEN | Wil je doorpraten over vergeving? Stuur een bericht via het contactformulier en onze e-coaches horen graag je verhaal. Je kunt ook een cursus doen over vergeving, samen met een e-coach. Kijk hieronder.