‘Ga naar huis, naar je familie. Vertel hun wat de Heer God in zijn liefde voor je heeft gedaan’

Deze quote van Jezus komt uit een heftig verhaal uit de Bijbel. Een verhaal vol angst en strijd. Jezus ontmoet een man die veel onrust in zijn lijf heeft en grote psychische problemen. Hij hoort heel veel stemmen in zijn hoofd en is zelfs zo agressief dat hij is vastgebonden. Maar Jezus is niet bang voor deze man. Hij kijkt voorbij zijn geschreeuw en gedrag. Hij ziet de pijn, de angst en het verdriet. Jezus ziet zijn klachten niet als iets fysieks maar iets geestelijks.

In de Bijbel wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de fysieke en geestelijke wereld. Er is meer tussen hemel en aarde. Jezus ziet dat deze man als het ware is overgenomen door geesten. Maar Jezus wil dat deze man vrij is. Hij pakt het probleem bij de kern aan. Die geesten die moeten weg. De Bijbel beschrijft hoe Jezus autoriteit heeft. Zeker ook in de geestelijke wereld. Jezus stuurt de geesten weg en ze luisteren.

De man komt helemaal tot rust. Maar daar schrikken de mensen juist van. Zo’n grote verandering. Ze vertrouwen de boel niet en worden bang. Ze kunnen niet begrijpen wat hier nu gebeurd is. Ze sturen Jezus weg. De man wil het liefst met Jezus mee, maar Jezus wil dat hij terug naar zijn familie gaat. 

Jezus wil dat deze man zich niet blijft verstoppen. Jezus moedigt hem aan om zijn leven weer op te pakken. Niet stil te staan bij het verleden maar om te laten zien dat hij veranderd is. Zijn familie en het hele dorp is helemaal verbaasd.

BETEKENIS
Wat bedoelt Jezus nou precies met deze quote? En wat kunnen wij daarvan leren? In de verhalen van Jezus zitten vaak diepere lagen om over na te denken. Dit verhaal is helemaal een gecompliceerd. Je kunt uit dit hele verhaal veel verschillende dingen leren. Laten we voor nu even terug gaan naar de quote: Ga naar huis, naar je familie. Vertel hun wat de Heer God in zijn liefde voor je heeft gedaan.
Een ontmoeting met Jezus kan je leven veranderen. Hij wil dat we deze verandering niet voor onszelf houden maar dat onze familie en vrienden die verandering mogen zien. Hij wil niet dat we ons blijven verstoppen uit angst of schaamte. Want niet alleen wij mogen in vrijheid leven, Jezus wil ook dat anderen gaan ontdekken dat Hij van hen houdt. Door jouw verandering of wonder ontdekken ook anderen de liefde van God. 

Dit soort verhalen komen ook vandaag de dag voor. De Nederlandse Jurek weet er alles van. Bekijk hier zijn verhaal.

Wil je meer ontdekken?