Een nieuw leven beginnen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik van de middelbare school afkwam en ging studeren. Een totaal nieuwe omgeving. Geen bekenden gingen dezelfde studie doen. Studeren in een andere stad en ik ging ook op kamers. Alles werd nieuw. En ik wilde een nieuwe start maken. Ik nam mijzelf verschillende dingen voor om niet meer te doen en juist wel tijd aan te besteden. Een echt nieuw begin. 

Misschien herken je dat wel. Je wilt een nieuwe start maken. Met een schone lei beginnen. Het oude achter je laten en een frisse begin maken. Misschien wel iets als de voornemens rond 1 januari.

Daar gaat het gedeelte van vandaag over. Johannes roept mensen op om een nieuwe start te maken en dat te symboliseren door mensen zich te laten dopen. Onder water gaan. Het water het oude laten afspoelen en schoon en fris boven water komen. 

Hij raakt iets in de mensen. Veel mensen komen op deze excentrieke profeet af. Ze vinden het interessant en aantrekkelijk, op een of andere manier. Maar Johannes is wel heel duidelijk. Het is mooi om een goed voornemen te hebben. We weten vaak zelf wel dat dingen anders moeten. Maar zegt Johannes, een voornemen is niet genoeg. Een symbool als de doop is niet voldoende. Maak het praktisch. Heb oog voor de mensen om je heen. Wees tevreden met je salaris. Neem niets af van een andere wat niet van jou is. Dit zijn de praktische richtlijnen van het Koninkrijk van God. Super eenvoudig toe te passen. Maar als je dat niet doet, verandert er niets.

Als je Jezus wil volgen, hoor je bij hem. Maar gehoorzaam hem dan ook. Want anders is je voornemen een holle kreet en stelt het niets voor. Jezus volgen is ook leven volgens zijn principes.

Lees ook

Wil je meer ontdekken?