Carnaval

Voor velen is Carnaval een vrolijk feest. Maar wist je dat het oorspronkelijk een feest is om de Vastentijd in te luiden?

Wat is carnaval?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het feest wordt voornamelijk gevierd in Roomse Katholieke landen en plaatsen en valt een aantal weken voor Pasen. Het begint op een zondag en eindigt op Aswoensdag: het begin van de Vastentijd die zal duren tot Pasen.

De betekenis van het volksfeest is afkomstig van het woord uit de Latijnse woorden: carne (vlees) en vale (vaarwel). De eerste vieringen van carnaval heeft plaatsgevonden in Italië in de late middeneeuwen. Vanaf deze plek is verspreid door de rest van Europa. Ben je benieuwd hoe carnaval is ontstaan? 

Waarom is carnaval een feest?

De tijd van feest vieren en heerlijke maaltijden is niet zonder reden. De Vastentijd werd van oorsprong gebruikt om te vasten, geen vlees te eten en je van andere geneugten te onthouden. De vastentijd duurt 40 dagen en is bedoeld om de vastentijd van Jezus te herdenken. De festiviteiten zijn het voorspel tot de tijd van soberheid aanbreekt. De sobere levensstijl is een manier om het lijden, de dood en de opstanding van Jezus te herdenken.

Het feest eindigt op Aswoensdag, dan start de Vastentijd.

CARNAVAL OP DE KALENDER

2022 : Zondag 27 Februari tot Dinsdag 1 Maart
2023 : Zondag 19 Februari tot Dinsdag 21 Februari
2024 : Zondag 11 Februari tot Dinsdag 13 Februari
2025 : Zondag 2 Maart tot Dinsdag 4 Maart
2026 : Zondag 15 Februari tot Dinsdag 17 Februari