Bijbel online

Start | Bijbel online

Fran Lebowitz, een joodse schrijfster uit New York, brengt het grootste deel van haar tijd door op de bank. Boeken lezend.

Papieren boeken. Geen e-reader. Een smartphone of laptop heeft ze trouwens ook niet. Lekker rustig.

Over lezen zegt ze in een documentaire tegen Martin Scorsese:

“Sommige mensen houden van lezen. Anderen niet. Zo simpel is het. Toen ik begon met lezen, werd mijn wereld wel een miljard keer groter.

Ik denk altijd: "Zie ik mijzelf in het boek?". En altijd is het antwoord: nee. Een boek is niet bedoeld als spiegel, het is bedoeld als een deur!

Een boek is niet bedoeld als een plek waar je anderen ziet die op je lijken, of waar je op zou willen lijken. Het opent de deur naar een compleet andere wereld.

01

De Bijbel online: een compleet andere wereld binnen handbereik

Zo is het ook met de Bijbel. Of je nu de Bijbel online leest of als boek, de verhalen nemen je mee naar een andere wereld. Dat maakt de Bijbel voor veel mensen complex. Logisch, want de meeste verhalen spelen zich duizenden jaren geleden af, in een tijd en cultuur die ver afstaat van die van ons.

Bovendien is de Bijbel een verzameling van verschillende brieven, gedichten en geschiedenisverhalen. Het is dus niet een spannend boek dat je zomaar even uit de kast pakt en in één ruk uitleest. Het is een boek waar je even op moet kauwen.

02

De Bijbel online?

De Bijbel lees je dus niet zomaar in een keer uit. En zelfs al zou je dat wel doen, dan zou je voorbijgaan aan een hoop geheimen en levenswijsheid. De Bijbel is voor de langzame lezer. Om op te herkauwen, te reflecteren.

Het is best moeilijk om daar tijd voor te vinden. Of om tijd voor te maken misschien. Daarom is het goed om te weten dat de Bijbel ook online beschikbaar is! Zo heb je het meestverkochte boek op aarde op elk willekeurig moment binnen handbereik.

03

Waar vind ik de Bijbel online?

Je kunt de Bijbel natuurlijk nog steeds van papier lezen, maar dus zeker ook digitaal. Daarmee heb je altijd de Bijbel dichtbij, want ik vermoed zomaar dat je ook je smartphone meestal dichtbij je hebt. De meestgebruikte Bijbel app (van YouVersion) vind je hier:

Download de app hier voor Android.

Download de app hier voor Apple.

Je kunt ook de Bijbel lezen via bijvoorbeeld bible.com, waar je honderden verschillende Bijbelvertalingen kunt vinden.

04

Voordelen van de Bijbel app

Hoewel er heel veel Bijbel apps beschikbaar zijn, springt er eentje met kop en schouders bovenuit: de online Bijbel app van YouVersion (al bijna een half miljard keer gedownload!). De app heeft een paar voordelen:

  • Je hoeft nooit meer te zoeken naar een bepaalde tekst: met slechts een paar klikken in de app heb je wat je zoekt
  • Je kunt kiezen voor teksten die passen bij je emoties of mood
  • Geen advertenties of andere afleidingen (behalve de overige apps op je telefoon dan)
  • Mogelijkheden om teksten te highlighten of om notities toe te voegen
  • Je kunt eenvoudig je gedachten delen met vrienden
  • Tekst is vaak ook beschikbaar als audio (handig voor onderweg of tijdens het sporten!)

Mocht je de Bijbel in audiovorm willen luisteren, check dan ook eens de apps Dwell en Streetlights (hiphop stijl!). Deze zijn helaas wel alleen nog in het Engels beschikbaar.

05

Welke vertaling kan ik het beste kiezen in de Bijbel Online app?

In het Nederlands zijn er 100+ verschillende Bijbelvertalingen. In de online Bijbel app van YouVersion zijn op momenteel zes vertalingen beschikbaar.

Lees je de Bijbel voor het eerst? Kies dan voor een eenvoudige vertaling. Bijvoorbeeld de BasisBijbel. Deze vertaling leest makkelijk weg. Let op: teksten krijgen soms door de vereenvoudiging wel een andere lading dan oorspronkelijk bedoeld is.

De Nederlandse Statenvertaling is meer letterlijk vertaald. Dichterbij de bron, maar daardoor soms ook lastiger te begrijpen.

In de Bijbel Online App kun je Bijbelgedeelten in verschillende vertalingen naast elkaar lezen. Je kunt dan online Bijbelgedeelten naast elkaar lezen en met elkaar vergelijken. Zo ontdek je eenvoudig welke vertaling bij jou past!

06

De Bijbel beter begrijpen? Deze online tools helpen je verder!

BIJBEL INTRODUCTIE CURSUS

Ben je niet per se christelijk, maar zou je best wel eens meer willen weten over de Bijbel? Volg dan deze online Bijbel Intro! Een gratis introductiecursus die je meer leert over 's werelds best verkochte boek.

UITLEGVIDEO'S VAN THE BIBLE PROJECT

De twee Amerikaanse vrienden starten in 2014 met de Bible Project: het maken van video’s, waarin ze zo simpel en duidelijk mogelijk uitleg geven over de Bijbel.

De Bible Project legt niet alleen alle Bijbelboeken uit. Ook lichten ze bepaalde thema’s uit de Bijbel toe, zoals God, wijsheid, de hemel en vrijgevigheid. De video's van de Bible Project zijn (met NL ondertiteling!) hier te vinden op YouTube.

VOLG EEN LEESPLAN

Zou je graag eens in de Bijbel willen lezen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Volg dan eens een leesplan! Kies een leesplan met een thema dat je aanspreekt.

PODCASTS

Ook als je de Bijbel nog nooit heb gelezen, zou het best kunnen dat je verhalen uit de Bijbel kent. Bijvoorbeeld verhalen over Jezus. Zijn geboorte vieren we met Kerst, zijn dood gedenken we met Pasen. Maar ook andere feestdagen als Carnaval en Pinksteren komen uit Bijbelse verhalen. Tijdens deze feestdagen zie of hoor je misschien wel eens flarden van zijn verhaal.

Wil je meer over de Bijbel leren, maar weet jij niet waar je moet beginnen? Probeer eens een van onze leesplannen in YouVersion.