Afgezonderd en toch verbonden

Start | Afgezonderd en toch verbonden

Paul geniet van zijn drukke baan in de uitgeverswereld. Toch komt hij thuis te zitten met een heftige burn-out. Hoe gaat hij om met deze verandering? Waar komt zijn hoop vandaan?

'Alles wat je aandacht geeft, groeit.’ Deze spreuk hangt al jaren bij ons aan de muur en inspireert mij. Ik zit al bijna een jaar thuis met een burn-out en ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal. Ik kom al maanden weinig uit huis en mijd grote groepen. Ik kan de prikkels niet aan. Ik noem het zelf een woestijntijd. Ik heb echt moeten leren mijn negatieve basisemoties de ruimte te geven. Angst, woede, verdriet. Ik ervaar deze emoties als ‘schroeven’ die je steeds verder je ziel in kunt vastdraaien. Ik draaide ze steeds meer vast.


Deze tekst uit de Bijbel is als een licht op mijn pad in deze donkere tijd:

Schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient. - Filippenzen 4:8, BB

Hoe meer ik ga piekeren, hoe bezorgder ik word. Er zijn zoveel dingen waar ik geen invloed op heb en dat heb ik moeten accepteren. Eerlijkheid is ook zo belangrijk. Ik heb veel van mij af kunnen praten bij mijn liefste naasten maar heb ook moeten leren om luisteraar te zijn. Ook anderen hebben hun eigen angsten en moeilijkheden. Door anderen te helpen, haal je ook de scherpe kantjes van je eigen pijn en angst.

Zelf schrijf ik graag. Na jaren heb ik ook weer mijn oude hobby tekenen opgepakt. Ik probeer in de randen van de dag momenten van bezinning te hebben. Ik probeer mijn geest te voeden met positieve zaken zoals boeken, films, muziek, goede gesprekken en creativiteit. Ik deel niet een succesverhaal want ik worstel zelf ook nog elke dag. Toch wil ik je bemoedigen en mijn ontdekkingen met je delen:

  • Tel je zegeningen (en vergeet er geen)
  • Hamster geloof, hoop en liefde en doe dat om er royaal van te kunnen delen
  • Denk na over vragen: Wat is eigenlijk mijn basis? Op wie kan ik terugvallen? Kan ik op God vertrouwen?
  • Weerspreek negatieve gedachten
  • Help en bemoedig anderen - want hiermee help je ook jezelf.

De ‘schroeven’ leer ik nu losser draaien. Dingen die ik vanzelfsprekend vond, ben ik meer gaan waarderen. Ik roep mezelf soms tot de orde. Ik wil mij focussen op het positieve. Op kleine bloemetjes tussen het asfalt. Ondanks mijn afzondering, voel ik mij verbonden met de wereld daarbuiten. Maar bovenal met God. Door mij bewust op God te richten, voed ik mijn ziel. Het is zo belangrijk om je diepste gedachten te kunnen delen. Ik praat, schrijf, teken en wandel en verwerk zo mijn gedachten en deel ze met God.

Richt je op het goede en je zult groeien. 

Waarom Jezus?

In deze online cursus "Waarom Jezus?" ontdek je meer over wie Jezus was. Maar ook welke betekenis hij vandaag de dag nog steeds heeft voor de wereld. En voor jou persoonlijk.

Online gebedscursus

Een 10-daagse cursus met Ron van der Spoel die je zal bemoedigen en je leven kan veranderen. Deze cursus heeft de mogelijkheid om zelf iemand te vragen met wie je kan delen wat jij wil.