Wie is God?

Start | Wie is God?

De grote boeman? De almachtige? Een sprookjesfiguur? De maker van hemel en aarde? De grote afwezige? Een liefdevolle vader? Stel de vraag: Wie is God? eens op straat en je krijgt duizend en één antwoorden. 

Wij mensen zijn allemaal zo verschillend, kijken allemaal met een andere bril naar hem. Vanuit een andere cultuur, een ander referentiekader en misschien wel het belangrijkste; vanuit een ander verlangen. Vanuit welk verlangen stel jij deze vraag?

Bestaat hét antwoord op de vraag: Wie is God?

Laten we die vraag maar meteen beantwoorden: bestaat hét antwoord? Nee, helaas. God valt niet in een hokje te stoppen. Hij wordt in de Bijbel met best wat dingen vergeleken, maar al die dingen representeren maar een klein beetje van Zijn identiteit. Niks omschrijft Hem in al Zijn volledigheid. Geen enkel mens op aarde heeft het complete beeld. Eigenlijk is God een soort discobal. Een grote ronddraaiende oogverblindende discobal.

God is een discobal?!

Ok, die moeten we misschien even uitleggen. Heb je wel eens een discobal van dichtbij gezien? Allemaal hele kleine spiegeltjes. Niemand heeft ooit in één oogopslag een hele discobal kunnen bekijken. Je ziet altijd een stukje niet. En in die discobal zie je ook je eigen reflectie. Dus geef je de bal door aan een ander, dan ziet die weer wat anders. God bestaat ook uit allemaal verschillende facetten. Hij is niet in één beeld te vangen en ook jouw eigen blik en positie hebben invloed.

En dat is juist het fascinerende aan God. Hij is zo veelzijdig en veelkleurig. Laten we samen de discobal een beetje gaan ontleden; een aantal kleine spiegeltjes bekijken. Als handboek gebruiken we de Bijbel en delen we verhalen en inzichten van christenen.

God is de grote creator

Laten we beginnen bij het begin - het letterlijke begin. God is er altijd geweest. Al lang voordat de aarde er was. Christenen geloven dat God het heelal en de wereld heeft gemaakt. Hij is de grote creator - the intelligent designer. Een bovennatuurlijke ontwerper die op vakkundige wijze hemel en aarde heeft samengesteld. Einstein zei ooit eens:

wieisgod-Einstein

Voor veel wetenschappers is de evolutietheorie niet afdoende. Want hoe kan iets uit niets voortkomen? En hoe zit het met ons DNA? De wereld hangt aan elkaar van constante natuurwaardes zoals zwaartekracht en de dynamische kern van de aarde. Een minuscule wijziging en leven op aarde zou niet mogelijk zijn. Bekijk eens de 6 dingen die het leven op aarde mogelijk maken van National Geographic. De wereld en ook het menselijk lichaam zijn zo complex - geloof jij dat het allemaal toeval is?

God is dichtbij

De schepper van hemel en aarde - dat klinkt allemaal best ver weg... Vaak hebben mensen een beeld van een God die boven in de hemel zit op een troon en die boos zit te kijken hoe we er allemaal een potje van maken middenin zijn mooie schepping. Toch staat de Bijbel vol met verhalen dat God dichtbij mensen is. Hij praat direct met mensen zoals het verhaal van Mozes

Zijn naam is niet voor niets JHWH. Hij zegt zelf: “Ik ben er”, in het hier en nu, dus niet alleen in de tijd van de Bijbel. Juist nu ervaren christenen God heel dichtbij. Ze praten met hem en delen hun zorgen, maar ook hun vreugde. Dit doen ze door te bidden. En hij luistert niet alleen, hij antwoordt ook vaak. 

God is een vader

Je kunt ook naar God kijken als een vader. De Bijbel refereert regelmatig naar hem als vaderfiguur. “Net zoals een vader goed zorgt voor zijn kinderen, zó goed zorgt Hij voor de mensen die diep ontzag voor Hem hebben.” (Psalm 103:13). Het Nieuwe Testament staat bomvol met verwijzingen naar hem als 'vader'. Juist ook omdat Jezus in de Bijbel de Zoon van God wordt genoemd.

Maar wat voor een vader? Voor veel mensen is dit juist een gevoelig punt, omdat ze geen liefdevolle vader gehad hebben in hun eigen leven. Als je te maken hebt gehad met geweld, misbruik of afwezigheid, vertroebelt dit vaak je beeld van God als vader. Je eigen ervaring met vaders, bepaalt namelijk vaak ook je Godsbeeld.

Je kan naar God kijken als een vader die zorgt voor zijn kind, die wil weten wat je bezighoudt en het beste uit je wil halen. Het verschil tussen hem en menselijke vaders is dat God een perfecte vader is. Zelfs de beste vader op aarde maakt fouten. Maar God doet dit niet. Simpelweg omdat hij niet kan falen.

God vindt het fijn om tijd met je door te brengen. Hij wil je normen en waarden leren, zodat je stevig in je schoenen kan staan, maar ook klaar kan staan voor anderen. En zoals elke vader hier op aarde kan hij ook teleurgesteld zijn als je niet wilt luisteren of domme dingen doet, omdat hij je wil beschermen. En ook omdat hij, net als mensen, met respect behandeld wil worden. Als vader en kind zijn jullie aan elkaar verbonden. Wil je hierover doorpraten of jouw verhaal delen? Onze e-coaches luisteren graag.



Je bent een...





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

God is liefde

Zoek je het kortste antwoord op jouw vraag: wie is God? Dan is het antwoord: liefde. Onvoorwaardelijke liefde. Dat is eigenlijk een hele korte samenvatting van de Bijbel. 

In de Bijbel wordt het Griekse woord Agapè gebruikt: een liefde die zichzelf geeft en niet uit is op eigen voordeel. Het Bijbelboek Johannes beschrijft deze liefde uitgebreid. “Laten we van elkaar houden. Want de liefde komt van God. Wij houden van God omdat Hij eerst van óns hield.” Lees hier meer. 

Eén van de meest gelezen Bijbelteksten is: “Want God houdt zoveel van de mensen, dat Hij zijn enige Zoon aan hen heeft gegeven. Iedereen die in Hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar zal het eeuwige leven hebben.” (Johannes 3:16). Deze liefde geeft een ander perspectief op ons leven. Want Gods liefde beperkt zich niet tot ons leven hier op aarde, maar strekt zich juist ook uit tot het leven na de dood. Hij wil voor altijd met ons verbonden zijn. En deze tekst laat ook de rol van Jezus zien. Want we kunnen niet over God praten zonder Jezus, en andersom.

Misschien worstel je wel met het concept van een liefdevolle God. Want met zoveel ellende in de wereld, of wellicht in je eigen leven, kan hij soms heel ver weg lijken. Is God de oorzaak van jouw lijden of wil hij juist als een reddingsboei zijn om je aan vast te klampen? Lees hier meer over God in het lijden.

God is Jezus

Als je God echt goed wilt leren kennen, moet je naar Jezus kijken. In het Nieuwe Testament worden zijn leven, zijn uitspraken en zijn wonderen uitgebreid beschreven. Hierin kun je iets zien van Gods liefde voor mensen. Jezus ging dwars tegen de religieuzen van die tijd in. Hij pleitte voor oprechtheid, gerechtigheid en zorg voor elkaar. Jezus wordt omschreven als de zoon van God. Zo innig met elkaar verbonden. Zo dichtbij kwam hij nog nooit. God zet alles op het spel om de relatie met mensen weer te herstellen. Nieuwsgierig naar meer over Jezus? Lees hier meer over zijn leven en boodschap. 

God is volhardend

God mag dan de grote schepper zijn van onze wereld en dichtbij de mensen willen zijn. Maar wil de mens dat ook? In de westerse wereld wordt soms net gedaan alsof God dood, achterhaald en alleen maar verzonnen is om mensen houvast te geven in het leven. Maar vergis je niet...

Wie Is God? - cijfers-02

Het lijkt wel alsof een Godsbesef en Godsverlangen ingebakken zit in de mens. En God geeft nooit op. Hij is volhardend. Ook al willen mensen niets met hem te maken hebben, willen ze niet luisteren of maken ze hem belachelijk, God zoekt altijd naar een weg om de relatie goed te maken. In de Bijbel lees je veel verhalen van zogenaamde profeten. Zij worden eropuit gestuurd om de mensen te vertellen dat ze dichtbij God moeten leven. Vaak worden mensen gewaarschuwd dat een leven zonder hem donker en doods is. Eén van de bekendste profeten uit de Bijbel is misschien wel Jona.

Dit is ook waarom Jezus zo’n belangrijke rol speelt in het christelijk geloof. De komst van Jezus zet de wereld op z’n kop. God wil laten zien dat hij dichtbij is en hoeveel hij van mensen houdt. De dood van Jezus op Goede Vrijdag wordt gezien als een offer. Een offer om het goed te maken tussen God en de mensen. Maar hij is zoveel sterker dan de dood. Met Pasen komt Jezus weer tot leven! Zijn vrienden en getuigen kunnen hun mond niet meer houden en vertellen overal: Jezus leeft! En God is liefde. Hij doet er alles aan om mensen te laten voelen dat hij er is en dat hij van hen houdt. 

Toch laat hij mensen altijd de keuze: wil je hem leren kennen of niet? Hij kan en wil je niet dwingen. Want niemand kan zich laten dwingen om lief te hebben. Maar God zal niet zomaar opgeven, hij wil dat iedereen op aarde weet dat hij/zij geliefd is. 

God is altijd dezelfde

God verandert niet. Hij is altijd dezelfde. Vroeger, nu en in de toekomst. De God waar je in de Bijbel over leest, is nog steeds dezelfde. “Hij blijft altijd en eeuwig Dezelfde. Hij verandert nooit.” (Jakobus 1:17). Als je leest over genezingen dan lijkt dat misschien iets van het verleden, maar je zult versteld staan hoeveel mensen vandaag de dag zeggen dat hij hen heeft genezen. Als je leest over een God die straft, dan is hij dezelfde die ook vandaag de dag boos wordt als er onrecht is op deze wereld. En als je leest over een liefdevolle vader, is die ook vandaag op zoek naar jou. Laat je niet verleiden om te denken dat de Bijbel een oud stoffig boek is van het verleden. De verhalen over God zijn vaak heel toepasbaar op het leven nu.

Even terug naar die discobal. Zoals jij in die bal altijd iets van jezelf terugziet - zo weerspiegelt God zichzelf in jou. Hoe jij bent, hoe jij in elkaar zit, jouw passies en verlangens. Hij is dus misschien wel dichterbij dan je denkt. Ga op onderzoek uit! Ontdek wie God is en wie jij bent. 

Meer weten over de God van de Bijbel?

Nieuwsgierig naar meer over de Bijbel en God? Wil je er nog veel meer over ontdekken? Bekijk dan eens onze gratis online Bijbel Intro!